Kan bli 1 300 nya Volvojobb i Torslanda

Uppdaterad
Publicerad

Upp till 1 300 nya arbetstillfällen kan det bli tal om när Volvo PV nu beslutat att starta ett tredje skift i Torslandafabriken.

Volvo Personvagnars VD Håkan Samuelsson har en tid hintat om ett möjligt tredje skift, detta efter att försäljningssiffrorna visat på plus månad efter månad, nu 15 månader i rad. Man verkar ha fått fäste i Kina, den nya XC90 mottogs väl på Parissalongen och USA-försäljningen visar tecken på återhämtning.

Expansionen i Torslanda planeras till första kvartalet nästa år i samband med produktionsstarten för nya XC90. 90 procent ska fastanställas enligt företaget samtidigt som man introducerar ett nytt arbetstidsavtal. Prognosen för helåret i år är ett nytt försäljningsrekord på 470 000 bilar.

Jobb i Skövde

Detta påverkar även fabriken i Skövde.

– Naturligtvis är det positivt även för fabriken i Skövde, men hur vet vi inte, säger vd Håkan Samuelsson till SVT Västnytt.

– Men det kommer innebära nyanställningar?

– Ja.

Men konjunkturer ändras snabbt. Bilförsäljningen i Kina ökar inte lika mycket, sanktioner och Ukrainakris har minskat bilförsäljningen med en fjärdedel i Ryssland och på hemmaplan sjunker börsen.

Underleverantörer glada

Beskedet från Volvo PV ger ringar på vattnet.

– De ska tillverka fler bilar i Sverige. Då behövs fler stötfångare, fler rattar och andra komponenter. Det är mycket positivt för leverantörsbranschen säger Fredrik Sidahl, vd för branschorganisationen för leverantörer till fordonsindustrin, FKG.

Volvo PV står för runt 30 procent av leverantörernas volymer till fordonsindustrin i Sverige. Sidahl bedömer att det kommer att bli nyanställningar på flera håll.

– Ett nytt industrijobb ger fler jobb. Om det är två, tre eller fyra per industrijobb är svårt att veta, men det är absolut fler jobb, säger han.

Senast Volvofabriken i Torslanda hade ett nattskift var våren 2008. Under hösten samma år slog lågkonjunkturen till med full kraft, vilket för Torslanda innebar att omkring 2 500 anställda blev uppsagda.

– Det här är ett riktigt stort rekryteringsprojekt som vi drar i gång nu. Det handlar om att vi ska bygga fler bilar helt enkelt, säger Stefan Elfström, presschef på Volvo Cars.

– Vi ser att försäljningsuppgången håller i sig och vi tror att det kommer att fortsätta med nya XC 90 nästa år.

Flexiblare avtal

Volvo byggde under våren ut kapaciteten i Torslanda, med bland annat en ny karossfabrik, som innebar en ökning från omkring 200 000 till 300 000 möjliga bilar. Exakt när det tredje skiftet drar i gång är inte helt klart.

– Det hänger helt klart ihop med XC 90, som vi börjar tillverka vecka 5 nästa år. Det här ska dra i gång strax efter det, säger Elfström.

En tredjedel av nyanställningarna kommer att vara tillfälliga jobb och via bemanningsföretag.

– Vi behöver den flexibiliteten. Vi vill ha ungefär tio procent tillfälligt anställda i fabriken.

Ett nytt avtal med facken, som också ökar flexibiliteten, var en viktig pusselbit i beslutet om det tredje skiftet, enligt Volvochefen.

– Utan det hade vi nog aldrig vågat ta det här steget, säger han.

Det handlar dels om ett nytt sätt att lägga skiften som ger mer tid för underhåll dels om att arbetstiderna tydligare följer försäljningsläget.

– Vi har alltid bra försäljning på vårkanten och lite lägre i augusti. Då ska vi kunna ändra arbetstiderna utifrån det. Vi behöver kunna vara flexibla så vi kan behålla kompetent personal även när det svänger i försäljningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.