Kinesisk industriman köper Baldersnäs herrgård

Uppdaterad
Publicerad

För 25 miljoner kronor tar den kinesiske industrimannen Hong Sheng Guo över hotell- och konferensanläggningen.

Driften kommer fortsatt att skötas av den nuvarande ägaren Anders Kihlberg som köpte Baldersnäs av Ingvar Oldsberg för fem år sedan.

– Detta är en perfekt lösning. Försäljningen ligger helt i linje med min plan att göra Baldersnäs till en fyrstjärnig anläggning och för det krävs en finansiellt stark ägare, säger Anders Kihlberg.

Enligt Anders Kihlberg är Hong Sheng Guo en framgångsrik entreprenör och företagsledare från staden Shenyang i norra Kina. Där äger han bland annat en maskinfabrik med 600 anställda. Genom svenska vänner och besök I Dals Långed kom han i kontakt med Anders Kihlberg och nu har de två blivit vänner. Guo ska nu vara intresserad av fler investeringar i Dalsland men tydlig med att affärerna måste tillrättaläggas och planläggas väl.

– Ett av mina huvudsyften är att få fart på Dalsland och de stora svårigheterna är ofta att få in kapital. Det här kan vara en start på att lösa många knutar I landskapet, säger Anders Kihlberg.

Men varför vill Guo köpa Baldersnäs?

– Han har ett behov för sina kunder i Europa. Han vill kunna komma till ett ställe där han bara kan slappna av. Därför vill han bara äga och inte driva Baldersnäs.

Olika ägare genom åren

Baldersnäs herrgård har genom åren haft många olika ägare men de senaste åren omgärdats av ekonomiska minusresultat. En av de mer kända ägarna är tv-profilen Ingvar Oldsberg som efter ekonomiska bekymmer tvingades sälja herrgården för fem år sedan för 8,5 miljoner kronor. Då tog Melleruds-entreprenören Anders Kihlberg över verksamheten och han har sedan dess genomfört stora investeringar.

Bland annat har han satsat över 10 miljoner kronor på att bygga två nya flyglar, bastu och spaanläggning. Sedan han tog över har antaet bäddar ökat från 18 till 80. Nu vill han tillsammans med den nya ägaren även bygga tennisbana, puttingbanor och golfsimualtorer. 

– Turismen är jätteviktig för Dalsland och kvalité avgörande för att få fler att lägga sina konferenser här, säger Anders Kihlberg.

Efter flera förlustår gick Baldersnäs för första gången med vinst förra året. I dag har anläggningen sju heltidsanställda och ett 40-tal på lönelistan under somrarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.