Foto: SVT

Nevs lär ut kinesiska för nybörjare

Uppdaterad
Publicerad

Kineser har svårt att säga nej. Det och annat får de anställda på elbilstillverkaren Nevs lära sig när de sätts sig i skolbänk på företaget. På schemat står även en kurs i kinesiska.

– Det är en artighet att lära sig både språk och kultur. Att möta dem halvvägs istället för att tro att de ska anpassa sig till oss, säger Mikael Karlsson, utvecklingsingenjör på Nevs.

Under våren har biltillverkaren i Trollhättan fått nya kinesiska delägare och skrivit flera samarbetsavtal med kinesiska partners. Nu gäller det att jobba på relationerna. Sedan en tid tillbaka har Nevs en utbildning de kallar China Academy där alla anställda får en grundkurs i kinesiska och kunskap om hur kineser tänker och agerar i olika situationer. Det handlar om kulturella skillnader.

Nevs

– Vi vill ge kunskap om Kina ur olika perspektiv, bland annat förbereda dem för potentiella kulturchocker och ge dem tips och råd för att klara sig. säger Xiaodi Cai, IR-ansvarig på Nevs och den som håller i kursen.

Se motparten i ögonen

Biltillverkningen har stått stilla en längre tid och gör så fortfarande. Men nu står 150 nyanställningar för dörren. Samtliga kommer erbjudas utbildningen. Och det finns viktiga kunskaper att lära. Till exempel att kineser har mycket svårt för att säga nej vilket kan göra det svårt att få ett klart och tydligt besked.

– För att klara sig är det viktigt att ge upprepad bekräftelse och se motparten i ögonen. Ett annat tips är att lära sig lite kinesiska eftersom det brukar vara en barriär för att kunna göra affärer i Kina, säger Xiaodi Cai.

Kvalitetsingenjörerna Gunvor Posse och Susanne Pettersson är två av deltagarna som nu fått lära sig sina första kinesiska ord.

– Det är mycket spännande och ger en större förståelse för andra kulturer, säger Gunvor Posse.

– Vi kommer ju samarbeta med Kina en hel del och då är det bra med lite bakgrundskunskap och förstå ett och annat ord, säger Susanne Pettersson.

Och läraren Xiaodi Cai är nöjd med sina adepter.

– Sanningen är att en del anställda börjat hälsa på kinesiska när vi haft besökare här. Det imponerar verkligen på våra kinesiska investerare.

Så det kanske kan ge Nevs mer pengar?

– Ja jag hoppas det, säger Xiaodi Cai.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nevs

Mer i ämnet