Tre timmar efter knivdramat är polisen fortfarande i färd med den tekniska undersökningen. Foto: SVT

Knivman skjuten av polis i Gamlestaden

Uppdaterad
Publicerad

Polis sköt mot en man efter ett knivdrama i Gamlestaden. En person har livshotande skador.

Polis fick ingripa vid en psykiatrisk vårdinrättning i Gamlestaden i Göteborg på Annandagen.

– Vi larmades vid 11:30-tiden och när vi kom fram hittade vi en person som var knivskuren i lokalerna. Strax därpå mötte vi gärningsmannen som var beväpnad och därför avlossade polisen skott mot personen, berättar polisens presstalesman i  Västra Götaland Jenny Widén för SVT Nyheter Väst.

Gärningsmannen skadade sig själv

Totalt påträffades fyra skadade personer, varav en är gärningsmannen.

– Gärningsmannen hade skadat sig själv och det var tumultartat på platsen, förtydligar Widén.

Polisen var vid 13-tiden fortfarande kvar på platsen. Det har inletts en förundersökning om försök till mord och platsen har spärrats av för en teknisk undersökning.

Samtidigt utreder Särskilda åklagarkammaren om polisen handlat rätt som öppnat eld.

– Man har rutinmässigt inlett en förundersökning om tjänstefel. Men det finns ingen misstänkt, säger Helena Ekstrand, biträdande informationsdirektör vid Åklagarmyndigheten.

Livshotande skador

Fyra personer vårdas just nu på Sahlgenska universitetssjukhuset. Två patienter och en i personalen skadades i knivattacken. Även den misstänkta gärningsmannen är en patient. Enligt Sahlgrenskas pressjour rör det sig om två män och två kvinnor.

– En man har livshotande skador. För övriga är tillstånden allvarliga men stabila, säger Katarina Hallingberg på Sahlgrenskas pressjour till SVT Nyheter Väst.

Personalen får stöd

Den misstänkte gärningsmannen var patient på kliniken, en psykosmottagning i Gamlestaden med både öppen och sluten vård. Sex patienter och fyra eller fem anställda befann sig på mottagningen.

– Normalt sett vistas inte högriskpatienter där, säger Sahlgrenskas kommunikationsdirektör Joakim Kennda

– Ett krisstödsteam är på plats för att ge personalen hjälp att bearbeta händelsen. Det är vår standardrutin vid den här typen av traumatiska händelser.

Teamet är behjälpligt som samtalsstöd för personalen. Men personalen har även erbjudits att få gå hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.