I framtiden hoppas forskarna att tekniken ska kunna användas inom en rad olika områden. Foto: SVT

Kolla in robothandsken

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan forskarna kommunicera med hjälp av robotar – och en stickad handske. Nu hoppas man att tekniken snart ska kunna användas inom flera olika områden.

Robothandsken är ett resultat av ett samarbete mellan högskolorna i Borås och Skövde, som finansierats av Västra Götalandsregionen. Handsken har stickats med en industrimaskin och försatts med en speciell tråd. På så sätt kan forskarna både kommunicera med roboten och styra den.

– Den känner av när bäraren böjer på fingrarna och omvandlar böjningarna till elektriska signaler, säger Anja Lund, forskare vid Högskolan i Borås.

Flera användningsområden

I framtiden hoppas forskarna att tekniken ska kunna användas inom en rad olika områden, som vård, rehabilitering och industriell produktion.

– Inom produktion kan man använda det för att arbetare ska kommunicera genom rörelser med industrirobotar. Då kan robotarna förutse människans rörelser. Det skulle kunna skapa en säker arbetsmiljö, säger Anja Lund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.