IT-avdelningen lät sig bjudas på julfest av Dell. Foto: TT/SVT

Kommunanställda lät sig bjudas på krogen av datorjätte

Uppdaterad
Publicerad

Kommunala tjänstemän i Uddevalla tillbringade flera timmar på krogen tillsammans med säljare från Dell och lät sig bjudas på krognotor för tusentals kronor trots att det strider mot kommunens egna riktlinjer för att förhindra mutor och korruption.

En eftermiddag i december 2013 åker mellan 20 och 30 tjänstemän från IT-avdelningen i Uddevalla tillsammans med säljare från datortillverkaren Dell till en krog i Trollhättan för att äta julbord. När tjänstemännen 22.30 tar en chartrad buss tillbaka till Uddevalla har de tillbringat fem timmar tillsammans med säljarna från Dell. Förutom julbordet har tjänstemännen ägnat en del av kvällen åt att köra racingsimulatorer, allt på Dells bekostnad.

För kommunens IT-chef var julbordet en naturlig avslutning på ett seminarium som hon hävdar att Dell hållit i tidigare under dagen. Att det skulle innebära något problem att låta sig bjudas av kommunens datorleverantör har hon inte reflekterat över.

Datajätten bjöd kommunen

– För mig var det en avslutning på ett seminarium som personalen varit med, där vi hade lärt oss saker och vi gjorde en trevlig avslutning. Så jag har inte reflekterat förrän ni har kommit i kontakt med mig, säger Britt Inger Berntsson.

Inte första gången

Besöket på krogen var inte första gången IT-avdelningen lät sig bjudas på julfest av Dell. SVT Västnytt kan avslöja att kommunens tjänstemän åkt till krogen i Trollhättan tre år på rad mellan åren 2011 och 2013. Vid samtliga tillfällen är det Dell som bjudit på julbord och aktiviteter. Förutom bilkörning i racingsimulatorer har tjänstemännen bowlat och ”spelat skiten av varandra i olika märkliga aktiviteter”, som IT-chefen själv uttrycker det i ett internt mail.

– Det var en uppskattad upplevelse av personalen att få göra detta. Och jag är ju chef på den här avdelningen, jag vill ju att mina medarbetare ska ha det bra, förklarar Britt-Inger Berntsson.

Sedan 2014 har kommunen antagit egna riktlinjer mot mutor och annan korruption. Några fler julbord tänker IT-chefen inte låta sig bjudas på.

– Vi har gjort fel, vi har lärt oss. Nu, när vi har nya regler och riktlinjer så ser jag att det här var inte bra. Det här ser inte bra ut, fortsätter Britt-Inger Berntsson.

Deltagarlista saknas

Enligt IT-chefen var det inte fel att tacka ja till julbordet när det begav sig eftersom det var innan de nya riktlinjerna började gälla. Under de tre år som Dell bjöd IT-avdelningen på julbord så köpte Uddevalla kommun in datorer från Dell för närmare 50 miljoner kronor. Men att julfesterna på något sätt skulle påverka IT-avdelningen till att bli mer positivt inställd till Dell tror IT-chefen inte.

– Jag har oerhört kompetent och professionell personal, och eftersom vi inte heller ens kan påverka vad vi får för leverantörer så har det ingen som helst betydelse, menar Britt-Inger Berntsson.

Något schema eller någon deltagarlista från de seminarier som IT-chefen påstår att Dell ska ha hållit i åren 2012 och 2013 finns inte. I inbjudan till julbordet 2011 skriver IT-chefen att Dell kommer att ha två olika seminarier under dagen, det ena om hårdvaror och det andra om support.

Nya uppgifter

Under de följande åren finns däremot inget som tyder på att Dell hållit i några seminarier över huvud taget. Ett mail från Dells företrädare till it-chefen i november 2013 med rubruiken ”Julkul” ger snarare intrycket av att julborden är ett sätt för Dell och kommunens tjänstemän att ha trevligt tillsammans: ”...skulle gärna komma ner till er och fortsätta med vår tradition av julbord tillsammans med en aktivitet innan julledigheten drar igång. Finns det intresse och tid från er sida för detta.”

I ett senare mail förklarar Britt-Inger Berntsson via kommunens informationschef att ordet seminarium som hon använder i intervjun är missvisande: ”På samma dag som julborden förekom ett antal olika möten mellan Dells representanter, 2-5 personer, och medarbetare från IT-avdelningen. Begreppet ”möte/möten” är en bättre beskrivning än seminarie.”

När SVT Västnytt ringer upp för att få en förklaring hänvisas vi åter till Uddevalla kommuns informationschef. Några protokoll eller deltagarlistor för de mer informella möten som hölls samma dag som julborden finns inte och någon mer intervju vill Britt-inger Berntsson inte ställa upp på.

Inga fler intervjuer

Enligt kommunens nya riktlinjer kan en anställd delta i seminarium ”under förutsättning att utbildningsmomentet dominerar och det är seriöst. Eventuella kringarrangemang ska vara måttfulla.”

Dell vill inte ställa upp på någon intervju, men marknadschefen skriver i ett mail till SVT Västnytt att ”Vi från Dells sida är oerhört noga med att följa samtliga etiska riktlinjer och alla tillämpliga lagar i de länder vi verkar, oavsett vilken organisation eller företag vi samarbetar med.”

Uddevalla kommuns egna riktlinjer

Utdrag ur Uddevalla kommuns riktlinjer mot mutor och annan korruption:

9.1 Gåvor

Julgåvor i form av enklare frukt- eller godiskorgar kan accepteras under förutsättning att gåvan ges till hel avdelning eller grupp anställda. Individuella julgåvor från extern part får inte förekomma.

9.2 Måltider

Anställd kan ta emot enklare arbetsmåltid så länge det är motiverat som ett naturligt led i affärsrelationen och inte erbjuds löpande. Andra måltider bör inte accepteras. Skatteverkets allmänna råd om avdrag för utgifter för representation m.m. kan ge viss vägledning.

9.3 Representation och andra externa arrangemang

Anställd ska inte delta i påkostade arrangemang som anordnas av extern part. Exempel på sådana arrangemang är evenemangsdeltagande, golftävlingar, segelturer, jaktarrangemang och kundträffar.

FAKTA OM DELL

Dell grundades 1984 i Austin, Texas och är en av världens största datortillverkare med närmare 100 000 medarbetare. Dell är den främsta leverantören till kunder inom den offentliga sektorn i USA. Datorjätten är också en av de största försäljarna till offentlig sektor i Sverige. Bland Dells kunder finns bland annat: regeringskansliet, polismyndigheten och Sveriges television. Dell är en av datatillverkarna som Kammarkollegiet har tecknat ramavtal med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Datajätten bjöd kommunen

Mer i ämnet