Foto: SVT

Kommuner struntar i flyktingbarn

Uppdaterad
Publicerad

Mölndal har tagit emot mer än dubbelt så många ensamkommande flyktingbarn i år jämfört med samma tid i fjol. Och trots en ny lag som ska ge barnen hem i andra kommuner så blir många av barnen kvar i Mölndal.

Något som gör situationen ohållbar enligt de ansvariga i kommunen:

– Ja, den är extremt kritisk. Mina medarbetare får slita varenda dag för varje placering för det finns inga boenden för dem. Utan vi får uppfinna hjulet och hitta lösningar varenda dag säger Birgitta Korpe, enhetschef för ensamkommande barn- och ungdomar i Mölndals stad.

Det är läget i världen som styr, krigen som barnen flyr ifrån, som gör att antalet ensamkommande barn  som kommer till Sverige har ökat radikalt.  Det har dom fått erfara i bland annat Mölndal, där dom bara under första halvåret i år har tagit emot 531 flyktingbarn vilket kan jämföras med 200 under samma tid i fjol.

– Den här veckan så har barn sovit på madrasser. Man fick bland annat utrymma ett personalrum på ett boende för att ställa in sängar för de här barnen för vi kan ju inte slänga ut dem på gatan, säger Birgitta Korpe.

Ny lag fungerar inte

Det kom en ny lag vid årsskiftet som ger Migrationsverket rätt att tvinga kommuner att ta emot det antal barn som dom anvisar så det ska bli en jämnare fördelning mellan kommunerna. Då är det den kommunen som ska ansvara för att barnet bland annat får bostad, mat och skolgång. Men det är något som inte fungerar som det ska idag. För kommuner köper istället boende hos privata aktörer, som i det här fallet i Mölndal, och barnet blir då kvar en kortare eller längre tid trots att de egentligen ska bo i någon annan kommun i Sverige.

– Ja, de köper sig en plats, de köper sig en enkel lösning. Men min vädjan är ju att kommunerna tar hem sina barn och ordnar ett lämpligt boende och skolgång i den egna kommunen, säger Birgitta Korpe.

29 av 30 elever hör hemma någon annanstans

Hur länge eller hur många som blir kvar på det här sättet är oklart eftersom det inte förs någon statistik på det. Men, att det sker är de ansvariga i Mölndal säkra på. Det märks inte minst när barnen ska börja sin skolgång. Nyligen skrevs 30 nya elever in i skolan, men det är bara en av dem som Mölndal egentligen är ansvarig för:

– Ja, då försöker jag ta kontakt med de kommuner som är anvisade och frågar dem hur planeringen ser ut för barnens skolgång, säger David Nilsson, utvecklingsledare Mölndals stad.

Vad säger de då?

– Då skickas man runt för det finns ingen kommunikation inom kommunerna utan då är det inte riktigt någon som vet, säger David Nilsson.

Handlar det inte bara om att ni kommuner har för dålig kommunikation mellan varandra?

– De andra kommunerna ska ju informera oss om de placerar ett barn i vår kommun men det sker inte, säger Birgitta Korpe.

Vill de inte ta hem barnen som har anvisats dem?

– Det skiljer sig åt. En del kommuner säger att de har en plan och att de hoppas kunna ta hem dem, medan andra kommuner säger att vi ser att de kommer att bli kvar där fram till sin 18-års dag och det kan ju handla om tre till fyra år, säger David Nilsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.