Krav-grisar en bristvara

Uppdaterad
Publicerad

Det råder stor brist på Krav-märkt griskött i matbutikerna. Samtidigt vågar få konventionella grisbönder gå över till kravproduktion.

Det grymtas och bökas febrilt i sommarhagarna hemma på gården hos grisbonden Ingemar Jansson i dalsländska Ödeborg. Alla hans suggor och smågrisar, totalt 500 till antalet, vet inte om att de lever ett unikt lyxliv.

De är nämligen Krav-grisar och helt ensamma i både Dalsland och Bohuslän om att få ströva fritt i sina hagar. Här kan de njuta av både gyttjebad och gräs att beta i de väl tilltagna hagarna utanför gårdens svinstall fyra månader om året.

Det var vid nyår i år som Ingemar Jansson och hans fru Linda bestämde sig för att gå över från sin tidigare ekologiska grisproduktion till att istället välja Krav-märkt.

Och det är just denna grisproduktion som allt fler konsumenter efterfrågar. Men tillgången av Krav-märkt griskött är nästan obefintlig. Endast en procent av Sveriges totala produktion på 2,5 miljon slaktsvin är Krav-grisar.

30 000 KRAV-grisar per år

Ingemar Jansson är därför även han unik. Eftersom han är en av landets få grisbönder som tillsammans föder upp 30 000 Krav-grisar per år.

Konsumenternas efterfrågan på Krav-märkt kött har ökat och ligger idag runt 50 000 stycken grisar per år. Därför behövs fler än de nära 30 grisbönderna som producerar Krav-kött idag.

– Vi kunde ju gott vara fler. För detta är en väldigt trevlig uppfödningsform, konstaterar Ingemar Jansson.

– Krav-grisar ligger ju helt i tiden. Vi märker att konsumenter pratar och tänker mer ekologiskt. Och de vill att djuren ska ha det bättre den tid de lever, konstaterar Carina Andersson, vice ordförande i föreningen Jord på trynet.

Svårt ställa om till KRAV

För att locka fler till branschen har därför Svensk Butikskött tillsamman med Jord på trynet slutit ett femårigt avtal med Krav-odlarna som utlovar ett garanterat lägstapris.

Många konventionella grisbönder kan dock få svårt att ställa om sin produktion till Krav i framtiden.

– De sitter ju fast i det stora produktionssystemet som staten och EU förordat att vi ska ha i Sverige. Det vill säga att på ett så effektivt sätt som möjligt, producera livsmedel i stora produktionsanläggningar. Detta betyder att de kanske inte har så mycket areal att producera 50 procent av fodret på gården. Vilket är en av Krav:s regler, säger Carina Andersson.

Inom kort ska Ingemar Jansson utöka sin verksamhet med fler grisar.  Han ser ljust på framtiden.

– Av all positiv respons att döma gör jag helt rätt. Allt fler konsumenter har uttryckt att de hellre köper Krav-märkt. Det bådar gott för framtiden, säger Ingemar Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.