Det grymtas och bökas febrilt i sommarhagarna hemma på gården hos grisbonden Ingemar Jansson i dalsländska Ödeborg. Alla hans suggor och smågrisar, totalt 500 till antalet, vet inte om att de lever ett unikt lyxliv.
De är nämligen Krav-grisar och helt ensamma i både Dalsland och Bohuslän om att få ströva fritt i sina hagar. Här kan de njuta av både gyttjebad och gräs att beta i de väl tilltagna hagarna utanför gårdens svinstall fyra månader om året.
Det var vid nyår i år som Ingemar Jansson och hans fru Linda bestämde sig för att gå över från sin tidigare ekologiska grisproduktion till att istället välja Krav-märkt.
Och det är just denna grisproduktion som allt fler konsumenter efterfrågar. Men tillgången av Krav-märkt griskött är nästan obefintlig. Endast en procent av Sveriges totala produktion på 2,5 miljon slaktsvin är Krav-grisar.
30 000 KRAV-grisar per år
Ingemar Jansson är därför även han unik. Eftersom han är en av landets få grisbönder som tillsammans föder upp 30 000 Krav-grisar per år.
Konsumenternas efterfrågan på Krav-märkt kött har ökat och ligger idag runt 50 000 stycken grisar per år. Därför behövs fler än de nära 30 grisbönderna som producerar Krav-kött idag.
– Vi kunde ju gott vara fler. För detta är en väldigt trevlig uppfödningsform, konstaterar Ingemar Jansson.
– Krav-grisar ligger ju helt i tiden. Vi märker att konsumenter pratar och tänker mer ekologiskt. Och de vill att djuren ska ha det bättre den tid de lever, konstaterar Carina Andersson, vice ordförande i föreningen Jord på trynet.
Svårt ställa om till KRAV
För att locka fler till branschen har därför Svensk Butikskött tillsamman med Jord på trynet slutit ett femårigt avtal med Krav-odlarna som utlovar ett garanterat lägstapris.
Många konventionella grisbönder kan dock få svårt att ställa om sin produktion till Krav i framtiden.
– De sitter ju fast i det stora produktionssystemet som staten och EU förordat att vi ska ha i Sverige. Det vill säga att på ett så effektivt sätt som möjligt, producera livsmedel i stora produktionsanläggningar. Detta betyder att de kanske inte har så mycket areal att producera 50 procent av fodret på gården. Vilket är en av Krav:s regler, säger Carina Andersson.
Inom kort ska Ingemar Jansson utöka sin verksamhet med fler grisar. Han ser ljust på framtiden.
– Av all positiv respons att döma gör jag helt rätt. Allt fler konsumenter har uttryckt att de hellre köper Krav-märkt. Det bådar gott för framtiden, säger Ingemar Jansson.