Programledare Kristina Hedberg. Foto: Sofia Sabel/SVT.

Kristina Hedberg leder EXTRA: Flyktingkrisen

Uppdaterad
Publicerad

60 miljoner människor är på flykt i världen. Många söker sig mot Europa på livsfarliga vägar och dom flyende människornas öden drabbar oss nu alla på olika sätt. Därför rensar SVT i tablån ikväll och sänder ”EXTRA: Flyktingkrisen”.

I studion i Göteborg riggas för en direktsänd hearing klockan 22.00 i SVT1. Programledare är Kristina Hedberg.

– Vi har samlat tio personer med djup egen kunskap i ämnet, allt från toppdiplomaten till syriske Amjad som känt flyktens villkor in på bara skinnet. Hos oss möts dom.

#flykt

Andra gäster är Mellanösternkännare, migrationsforskare, EU-chefer och frivilligorganisationer. Dessutom kommer migrationsminister Morgan Johansson till studion.

– Vi är jätteglada att han är gäst hos oss den här kvällen. Ministern är den enda politikern i programmet, och är där i kraft av sitt ämbete. Det ska bli spännande att höra hur han försöker hitta lösningar tillsammans med sina kollegor i EU.

I programmet ska deltagarna tillsammans söka svar på frågor som hur har krisen uppstått, vem kan sägas bära ansvar för detta, och – framförallt – vilka vägar ut ur krisen kan det finnas.

Redan klockan 20.00 startar SVT:s program med en sändning i SVT2 där Camilla Kvartoft har med sig SVT:s korrespondenter direkt på plats från fem olika länder – Syrien, Turkiet och Tyskland bland annat.

Efter hearingen klockan 23.45 sänds en repris av dokumentären ”Tillbaka till Lampedusa” av Christian Catomeris. Och nyhetsprogrammen, SVT-play och sociala medier kommer alla att präglas av ämnet under dagen.

– Jag har svårt att förstå hur någon kan förbli oberörd inför de bilder man sett nu på sistone, och av rapporteringen som varit… 70 människor som dör stående tätt packade i en lastbil, föräldrar som sätter sig i små gummibåtar på öppet hav med sina barn, säger Kristina Hedberg.

– Det känns jättebra att SVT kraftsamlar kring detta!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet