Ett 20-tal personer köar för att få första tjing på en lägenhet. Foto: SVT

Timslångt köande för chans till lägenhet

Uppdaterad
Publicerad

Det riktas kritik mot bostadsbolaget Uddevallahems val att anordna en fysisk kö till ett planerat 55+ boende i Ljungskile.

Efterfrågan är stor på de 30 seniorlägenheterna som ska byggas på Arendalsvägen i Ljungskile. Men istället för att använda sig av den ordinarie bostadskön har hyresvärden Uddevallahem valt att anordna en fysisk kö på platsen. Den som står först i kö klockan 12 på fredagen är också den som får första tjing på lägenheterna.

På plats finns det i nuläget ett drygt 20-tal personer som köar, men det droppar in folk hela tiden. De som sitter längst fram i kön berättar för SVT Nyheter Väst att de har köat sedan halv två igår eftermiddag och är väldigt trötta.

Utesluter fysiskt nedsatta

Men valet av metod har fått kritik, bland annat anser många att det diskriminerar dem som av olika anledningar inte kan stå i kö – av fysiska eller andra skäl.

– Jag tycker att det är skandal att man gör så här, man kan fråga sig om det är lämpligt att ha en fysisk kö när det handlar om ett 55+ boende där många av de som kan tänkas vilja bo där är fysiskt nedsatta, säger en person som kontaktat SVT Nyheter Väst och vars anhörig inte klarar av att stå i kö.

Hyresgästföreningen i Uddevalla tycker att det ordinarie kösystemet borde gälla även vid nybyggnation.

– Vi vill att det ska vara så rättvist som möjligt och att hyresgästerna i lugn och ro ska kunna ställning till de lediga lägenheterna som vi är glada att Uddevallahem bygger, säger Jessica Sundberg från hyresgästföreningen i Uddevalla.

”Det bästa vi kunde komma på”

Uddevallahems vd Thomas Aebeloe säger att man alltid skapar en ny kölista vid nybygge. Den här gången ville man frångå också det ”vanliga” köförfarandet efter att man stött på tekniska problem med det tidigare när man skulle lansera 80 nybyggda lägenheter i Folkets park och på Fisketorget i Uddevalla. Han är medveten om att deras val har fått kritik.

– Vilket system du än kör är ingen hundraprocent nöjd. Det här var det bästa vi kunde komma på. Om någon skulle ha tips på något bättre tar vi tacksamt emot det. Det är ju även så att många av våra äldre möjliga hyresgäster inte har tillgång till internet, så att använda en kö där hade inte heller blivit helt rättvist, säger Thomas Aebeloe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.