Kustbevakningen ska rädda liv i Medelhavet. Foto: SVT

Efter flyktingkatastrofen – Sverige skickar hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Kustbevakningens fartyg från Göteborgs har fått i uppdrag att rädda liv i Medelhavet.

– Förberedelsena är i full gång och på onsdagen kastar fartyget KBV001 loss med uppdrag att rädda liv i Medelhavet, säger Mattias Lindholm som är talesman på Kustbevakningen.

Det är Frontex, EU:s säkerhetsmyndighet som svarar för samordningen av de nationella gränsbevakningsväsendenas verksamheter som skickat ut en allmän fråga till EU-länderna om att hjälp behövs i Medelhavet efter den senaste tiden svåra båtolyckor och det fortsatt höga migrationstrycket i området.

Besättningen på fartyget har nu tio dygn till havs framför sig innan de är på plats i Medelhavet och kan ta itu med ett av de svåraste uppdragen hittills.

– Vi vet att vi kommer att möta situationer som är både nya för oss och av en större omfattning än vad vi är vana vid. Men personalen är väl förberedd och har utbildat sig ibland annat asylrätt och mänskliga rättigheter, säger Mattias Lindholm som är talesman på Kustbevakningen.

”Helt frivilligt”

Efter att Frontex skickade ut sin fråga om hjälp till medlemsländerna beslutade regeringen den 30 april att Kustbevakningen i Göteborg skulle få delta.

Kustbevakningen har även erbjudit sig att bidra med ett spaningsplan, men det är ännu inte klart om det kommer att bli så eller inte. När det blev klart att det var Kustbevakningen i Göteborg som skulle skickas på uppdraget så tog det inte lång tid innan besättningen var fullsatt.

– Uppdraget är helt frivilligt och det var ett stort intresse från personalen när frågan gick ut, säger Mattias Lindholm som är talesman på Kustbevakningen.

Just nu pågår förberedelserna inför resan och fartyget kompletteras med utrustning för att kunna underlätta för att ta ombord många människor samtidigt. Fartyget kommer att ligga ute under perioden 1 juli till 31 augusti och ingår då i den gränsöverskridande operationen Triton.

Fartyget som är 80 meter långt och 16 meter brett avseglar från Göteborg på onsdagen kl 16.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.