Kvinnor lockas till spelbranschen

Uppdaterad
Publicerad

När det kommer till spel är nio av tio spelutvecklare män. men av de som spelar spelen är hälften kvinnor. På Högskolan i Skövde där man utbildar spelutvecklare, har man startat projektet – Donna, för att locka fler tjejer till branschen.

Man kan nog lugnt säga att de är speltokiga, på ett positivt sätt. De är tre tjejer, och 19 killar i klassen och något av pionjärer. De är med och driver Donna, som de anser är en viktig anledning till att de valt att studera dataspelsutveckling.

– Jag vet att det betydde något för mig när jag skulle söka till högskolan.  Jag är väldigt glad att se att de brydde sig om att få fler tjejer och att jämställdhet, inom både spel, men också att utbildningen var väldigt viktig för dem, säger Mathilda Bjarnehed, student Dataspelsutveckling design Skövde.

– Många är intresserade på att lyssna på vad Donna är för något och vad vi står för och de tycker att det är ett bra initiativ, säger Isabella Billgren student Dataspelsutveckling design Skövde.

Deras eget spel,  Alex -The Museum Mysteries, är långt ifrån som andra spel där man får poäng för hur man klär och sminkar sig. Här får man lära sig historia blandat med naturvetenskaplig nyfikenhet.

Är det här ett spel du själv skulle velat haft när du var liten?

– Absolut! jag älskade sådan här spel när jag var liten, och så gillade jag att lösa pussel och tänka logiskt. Just temat med tidsresor skulle jag ha fallit sönder för. Det är jättespännande, säger Isabella Billgren student Dataspelsutveckling design Skövde.

Men i spelen...där var det inga tjejer som var huvudpersoner?

– Nej, det tror jag inte. Oftast var det killar, och var det inte det så var det typ djur, säger Isabella Billgren student Dataspelsutveckling design Skövde.

– Jag tycker definitivt att kvinnliga karaktärer ska kunna få samma möjligheter att vara olika, att de behöver inte se likadana ut, de behöver inte alltid vara snygga. De får gärna ha fler roller, säger Mathilda Bjarnehed, student Dataspelsutveckling design Skövde.

– Jag tror att vi får ha tålamod, att det kommer att ske en förändring, men det handlar först och främst om att vi måste göra en attitydförändring när det handlar om spel. Vi kan inte ha politiker som går ut och pratar om mediet, utan att veta vad det handlar om. Vi måste ha personer som ser att det här ett medium som är en kulturform, som kan ta sig många olika uttryck. Kan vi det, då tror jag att spelbranschen kan förändras och att vi kan få in en större mångfald i spelutvecklarteamen, säger Jenny Brusk, lärare Dataspelsutveckling design Skövde.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.