Främst stals pass, pengar, smycken och kreditkort. Foto: TT

Kvinnorna stal från äldre i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

Fyra kvinnor greps i söndags i Enköping i en bil fullastad med smycken och värdesaker. Nu har polisen kopplat ihop det misstänka stöldgodset med stölder hos äldre i Göteborg i somras.

Polisen utreder även om ligan kan ha ett samband med andra stöldturner i Västra Götaland och Halland.

– En del av stöldgodset kommer från Göteborg och det finns också ett stort mörkertal. Vi har varit i kontakt med ett flertal äldre människor som har varit drabbade, men inte själva märkt stölderna, säger Stefan Olsson poliskommissarie kriminaljouren Göteborg.

Det var i somras som polisen märkte en markant ökning av så kallade äldrebrott. Där två eller tre kvinnor, efter telefonsamtal, utgav sig för att komma från hemtjänsten.

Har redan minskat

Samtidigt som de äldre blev distraherade av besöket stal en kvinna främst pass, pengar, smycken och kreditkort. Stöldgods som var lätta att gömma undan.

Efter att kvinnorna greps har polisen redan märkt att den här typen av stölder har minskat.

– Ja vi kan ju se här på sista veckan, att det har varit ett trendbrott och förmodligen är det för att gruppen har lämnat Göteborg och åkt till andra städer, det finns ju inte många som håller på med den här typen av brott mot äldre, säger Stefan Olsson.

Stefan Olsson säger att de har lagt ner mycket energi för att klara upp de här brotten.

– Den här typen av brott går ju rakt in i hjärtat hos alla.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.