Foto: TT

Kvoter för räkfiske rekordhöjs

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år får fiskarna ta upp 60 procent mer räka.

Flera fiskekvoter höjs nästa år. Det står klart sedan de nya avtalen mellan EU och Norge förhandlats fram.

För räkfisket är höjningen hela 60 procent. Till stor del beror det på att biologerna ser att det finns gott om räkor just nu. Faktum är att ICES, Internationella havsforskningsrådet, rekommenderade en ökning med 97 procent för räka i Skagerack.

– Parterna tyckte dock att det var att ta i, och valde en försiktigare ökning på 60 procent, konstaterar Bengt Kåmark på Havs- och Vattenmyndigheten.

– Räkornas bestånd varierar oerhört fort, säger Bengt Kåmark.

Världsnaturfonden har från ifjol uppmanat konsumenter att inte köpa räkor från Västerhavet, eftersom fisket ansetts vara för omfattande och dåligt kontrollerat. Men Havs- och vattenmyndigheten har inte stött uppmaningen, och nu höjs alltså fiskekvoterna rejält i stället.

– Det som också spelar in är att räkan från och med nästa år omfattas av landningsskyldighet, det vill säga att all fångst måste tas iland och redovisas.

Fisket efter torsk, kolja och rödspätta tillåts också öka i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.