Foto: TT

Låg död i fyra månader

Uppdaterad
Publicerad

En psykiskt sjuk man i Borås låg död i sin bostad i fyra månader. Kommunens personal knackade flera gånger på men vidtog ingen åtgärd när ingen öppnade.

Mannen var inskriven inom individ- och familjeomsorgens enhet för socialpsykiatri och hade rätt till tillsynsbesök en gång i veckan. När personal knackade på mannens bostad i maj förra året var det ingen som öppnade.

Personalen lämnade då information om det till en psykiatrihandläggare. Men inget gjordes. Först i september gjordes ett nytt försök. Inte heller denna gång vidtogs några åtgärder när ingen öppnade. Först en tid senare tillkallades polis. Då hittades mannen avliden i bostaden.

Händelsen kritiseras nu av inspektionen för vård och omsorg. Borås stad har brustit i både tillsyn och kommunikation, konstaterar man.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.