Läkare mot lönehöjning

Uppdaterad
Publicerad

Läkare tjänar för mycket, både för samhällets och för sitt eget bästa. Det menar Anders Kjällgård, distriktsläkare i Varberg som nu manar till nollbud i nästa avtalsrörelse.

– För tio år sedan när jag började som distriktsläkare så tjänade jag ungefär 38 000 per månad och nu är det 66 000 kronor. Och det stora problemet här är att många andra grupper inte har hängt med i den här utvecklingen. Så det har blivit stora löneklyfter som har gett upphov till stora hälsoklyftor och ett samhälle som inte hänger ihop socialt.

För överläkare och distriktsläkare ligger medellönen på runt 65 000 kr i månaden , och Ander Källgård anser alltså att läkare borde ta sitt sociala ansvar och säga nej till ännu högre löner som enligt honom bidrar till att öka klyftorna i samhället både vad gäller löner och hälsa. Läkarförbundet håller däremot inte med.

– Det han vill uppnå är helt korrekt, men just det här sättet som han vill göra det på är nog inte rätt väg att gå.

Bara för att vi avstår från en löneökning så går inte de pengarna automatiskt till att minska socioekonomiska skillnader eller ojämnlik sjukvård. Utan de frågorna måste man jobba med på ett annat sätt och det gör läkarförbundet hela tiden, menar Karin Båtelson som är ledamot Läkarförbundets centralstyrelse.

Anders Källgård tycker att någon måste ta på sig ansvaret och markera att det är dags att göra något åt samhällsklyftorna.

– Finansmarknaden verkar till exempel inte intresserad och dessutom tycker jag att vi läkare ofta har en väldigt dålig arbetsmiljö. Så det här pengarna skulle kunna användas till att förbättra den. Så skulle läkarna kunna få en högra livskvalitet, trots att de inte får något lönelyft.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.