Foto: TT

Lämnades hemma med hjärnhinneinflammation

Uppdaterad
Publicerad

Trots tydliga tecken på allvarlig hjärnhinneinflammation lämnade en ambulanssjuksköterska kvar en kvinna i hemmet. Nu får sjuksköterskan skarp kritik av IVO.

Kvinnan hade varit förkyld i en vecka med luftvägsinfektion, när hon en kväll fick svår värk i ena örat. Värken spred sig snabbt till hela huvudet, och hon fick feber och kräktes flera gånger.

Morgonen därpå ringde kvinnan ambulans, eftersom hon trodde att hon fått hjärnhinneinflammation. Den bedömningen gjorde dock inte ambulanspersonalen, som rådde kvinnan att stanna hemma. Kvinnan valde att lita på sjuksköterskan. Strax därefter ska hon ha glidit in i medvetslöshet.

Tack vare kvinnans chef kontaktades polisen, som bröt sig in i lägenheten. När kvinnan kom till Sahlgrenska hade hon utvecklat blodförgiftning på grund av akut hjärnhinneinflammation.

”Dödligheten i detta tillstånd är hög. Allvarliga komplikationer kan uppträda på kort tid. Genom att kvarlämna patienten i bostaden utsattes hon för risk för allvarlig vårdskada och det är tack vare omständigheter som låg utanför sjukvården som patienten fick vård innan det var för sent”, skriver Inspektionen för Vård och Omsorg som nu riktar skarp kritik mot ambulanssjuksköterskan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.