Landshövdingen vädjar om flyktingbostäder. Foto: Länsstyrelsen

Landshövdingen vädjar om flyktingbostäder

Uppdaterad
Publicerad

På uppmaning av landshövding Lars Bäckström kommer nu flera kommuner i länet att utreda hur man snabbt ska få fram fler boenden till flyktingar som beviljats uppehållstillstånd.

För drygt en vecka sedan skickade landshövdingen i Västra Götaland, Lars Bäckström, ut ett brev till samtliga kommuner i länet med en vädjan om att kommunerna ska ta fram minst fem bostäder under den kommande månaden till flyktingar som fått sitt uppehållstillstånd beviljat. De som fått uppehållstillstånd behöver få bostäder så att de kan flytta ut från migrationsverkets asylboenden och därmed lämna plats till nya asylsökande.

Lars Bäckström beskriver läget som ansträngt, men under kontroll.

#flykt

– Jag hade inte skrivit detta brev om läget inte var ansträngt, säger Lars Bäckström, landshövding i Västra Götalands län.

Landshövdingen har löpande kontakter med Migrationsverket och så sent som i torsdags besökte han Stockholm och träffade generaldirektören för Migrationsverket.

– Vi diskuterade läget som var igår, idag och imorgon. Vi måste göra mer än vi kan nu, säger Lars Bäckström.

Brevet är en vädjan till länets 49 kommuner om att göra just mer än man kan. Situationen är ansträngd i kommunerna och landshövding Lars Bäckström känner stor tillit till kommunerna och deras insatser.

– Min övertygelse är att den politiska ledningen i länets samtliga kommuner har samma insikter och har en vilja att göra så gott de kan, säger Lars Bäckström.

Inte sett brevet

I Borås kommun känner dock inte kommunalrådet Lena Palmén till uppropet från landshövding Lars Bäckström. Men säger att deras arbete med att lösa bostäder pågår för fullt sedan tidigare.

– Nej, det har jag inte sett, det har nog gått direkt till den förvaltningen som har hand om det. Men vi jobbar sedan tidigare med att få fram boenden för asylsökande och för dem som beviljats uppehållstillstånd. Vi har flera lokaler som vi tittar på nu och som räddningstjänsten utreder, säger Lena Palmén (s), kommunalråd i Borås.

Borås kommun har ett avtal med Migrationsverket att ta emot 125 asylsökande under 2015. Hittills i år har det kommit över 800 varav drygt 275 bor på en av kommunens campingplatser.

– Vi har som så många andra kommuner bostadsbrist här i Borås, så det finns inte så mycket att ta till, säger Lena Palmén (s).

Arbetar på en lösning

I Uddevalla har man däremot diskuterat Lars Bäckströms upprop om att skaffa fram fem boenden till flyktingar som beviljats uppehållstillstånd.

– Vi har diskuterat uppropet om att skaffa fram fem nya boenden nu i majoritetstgruppen och kommit fram till att vi ska försöka lösa detta så snabbt som möjligt, säger kommunalrådet Evy Gahnström (V).

Exakt hur lösningen kommer att se ut är dock ännu inte klart.

– Alla kommuner står inför samma problem och alla jobbar på att lösa det, fortsätter Evy Gahnström (V).

Enligt Lars Bäckström möter han i sitt jobb som landshövding många som vill hjälpa till på flera olika sätt.

– Jag har fått flera samtal till mig direkt personligen där personer erbjudit oss bostäder till asylsökande och då ser jag till att skicka dem vidare så de hamnar hos någon som tar tillvara på erbjudandet. Jag är tillgänglig 24 timmar om dygnet nu, kanske är det någon som ringer mig för att han eller hon har en lösning på ett boende, då måste jag fånga upp det, avslutar Lars Bäckström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet