Foto: SVT

Längre väntetid för provisoriska pass på Landvetter

Uppdaterad
Publicerad

Förändringar på Landvetter flygplats sätter käppar i hjulet för den som vill ha ett provisoriskt pass. Nu tar det dubbelt så lång tid att tillverka passen, uppger polisen.

I veckan gjorde Swedavia förändringar på Landvetter flygplats som gör att polisens personal får en längre väg att gå till och från passexpeditionen. Det i sin tur kommer att påverka handläggningstiden för att ansöka om provisoriska pass.

– Istället för 15 minuter per pass så kommer det nu ta ungefär en halvtimme. På lång sikt så får polismyndigheten ta ställning till om vi ska ha den servicen dygnet runt, säger Thomas Råberg, tf gruppchef på gränspolisen.

Så ni är inte nöjda med den här lösningen?

– Nej, vi är inte nöjda. Vi tyckte det var bättre förr, säger han och berättar att polisen nu diskuterar alternativa lösningar eller ombyggnationer.

Swedavia uppger att förändringarna på Landvetter är gjorda för att bättre anpassa flygplatsens säkerhet efter Transportstyrelsen bestämmelser.

– Vi måste prioritera säkerheten. Jag tror inte det ska påverka polisens arbete så mycket. Det handlar om en kort omväg, säger Johan Live, kommunikatör på Swedavia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.