För få har sökt lantbruksutbildningen i Dingle. Foto: SVT/Margaretha Valdemarsdotter

Lantbruksutbildning hotad

Uppdaterad
Publicerad

Oron över en befarad nedläggning av naturbruksgymnasiet i Dingle växer. Lärare har nu skickat ett öppet protestbrev till Naturbruksstyrelsen och bland eleverna är missnöjet stort över att intagningen till hösten stoppats.

– Jag tycker det är fruktansvärt och det känns ogrundat, säger Lovisa Svensson, elevrådsordförande vid Dingle Naturbruksgymnasium.

I Dingle har det bedrivits lantbruksutbildning sedan 1920-talet men nu är framtiden oviss. I förra veckan stoppade Naturbruksstyrelsen antagningen till höstens gymnasietutbildning vid två av de sex naturbruksgymnasierna i regionen, Dingle och Strömma. Motiveringen är att antalet sökande totalt sett är för få. Ett beslut som på sikt kan äventyra hela Dingleskolans existens.

– Jag förstår inte beslutet. Det här året har vi för första gången nått ett nollresultat i budgeten, det har äntligen gått ihop. Vi har alla förutsättningar att bedriva utbildning här i Dingle, kravmärkta åkrar och jättefina lokaler, säger Lovisa Svensson.

Flera miljoner kan försvinna

Hon har även stöd av lärare som är mycket bekymrade. I ett protestbrev till Naturbruksstyrelsen belyser lärarna bland annat att skolan har en förmåga att få elever med en besvärlig grundskoletid att komma väl tillrätta. De är också oroliga för att annan verksamhet på skolan kan dras med om naturbruksprogrammen försvinner. Bara det att intagningen till hösten stoppats får konsekvenser.

– Det kommer få ett stort ekonomiskt avbräck som påverkar övriga elever, det handlar om flera miljoner som vi inte får och som vi behöver för vår verksamhet, säger Ulrika Karlsson, trädgårdslärare på Dingle naturbruksgymnasium.

Minskande intresse

Intresset för utbildningar inom naturbruk har minskat de senaste åren. Till hösten är det ca 200 ungdomar som sökt de sex naturbruksgymnasierna som finns i Västra Götaland. Det borde vara mer än 500 anser Naturbruksstyrelsen som därför beslutade om intagningsstoppet i Dingle och Strömma. I går, onsdag, beslöt därför Regionutvecklingsnämnden att en utredning av skolornas framtid ska genomföras. Den ska vara klar i augusti.

– Uppdraget är att se över hela organisationen, i första hand var gäller utveckling och kvalitet, säger Ulf Eriksson (C), vice ordförande i Regionutvecklingsnämnden.

Så hur många naturbruksgymnasier vill ni ha kvar?

– Det är det som utredningen kommer att redovisa. Sedan får vi ta en diskussion och vi räknar med att fatta beslut i september säger Ulf Eriksson (C).

Namninsamling som protest

Elevrådsordförande Lovisa Svensson har inte gett upp.

– Vi har startat namninsamling och jag några andra elever ska träffa politiker och framföra vårt missnöje, att det här inte är okej på något sätt, säger Lovisa Svensson.

Här finns naturbruksgymnasier i Västra Götaland

Dingle (intagning stoppad)

Nuntorp

Svenljunga

Strömma (intagning stoppad)

Sötåsen

Uddetorp

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.