Elisabet Mossberg, ordförande Lärarförbundet Göteborg. Foto: SVT

Lärarförbundet sågar politikernas satsningar

Uppdaterad
Publicerad

Lärarförbundet vädjar till politikerna om verkliga satsningar på skolan. De kritiserar ryckigheten kring tillfälliga extraresurser och menar att skolan lider av ständigt förändrade förutsättningar.

– Det är som att gasa och bromsa samtidigt. Så ser det ut ute i stadsdelarna och budgetprocesserna är inte i balans.

Det säger Lärarförbundets ordförande i Göteborg, Elisabet Mossberg. Hon vågar inte lita på att Göteborgspolitikernas ”historiskt stora satsning på skolan” kommer att märkas alls i klassrummen.

den segregerade skolan

– På något konstigt sätt brukar dessa pengar försvinna ute i stadsdelarna. Det blir inte högre lärartäthet och det blir inte mindre elevgrupper, hävdar hon.

Det var i början av sommaren som den rödgröna ledningen i Göteborg slog på stora trumman och presenterade den stora skolsatsningen som skulle ge 100 extra miljoner till skolan i år och 300 miljoner extra nästa år.

Men SVT Nyheter Västs granskning visar att hittills märks inte satsningen, i alla fall inte bland de skolorna som har allra sämst förutsättningar, bland de så kallat utsatta skolorna.

Avvisar kritiken

Den högste ansvarige skolpolitikern, Karin Pleijel, (MP), brukar avvisa den här typen av kritik med statistik som visar att skolan tvärtom är överfinansierad ute i stadsdelarna, jämfört med exempelvis äldreomsorg.

I Göteborg fungerar det så att pengarna fördelas på de tio stadsdelarna vars fritidspolitiker i sin tur fördelar pengarna till skolorna. Men skolan är i ständig konkurrens med alla andra verksamheter i stadsdelarna.

Enligt Karin Pleijel är alltså skolan vinnare i det här ”spelet”.

–  Det är verkligen inte de signalerna jag får från lärarna, säger Elisabet Mossberg.

En komplicerande faktor är att de mest utsatta skolorna under flera år har fått ta del av ett antal extra miljoner som kommit från en fond, den sociala utvecklingsfonden.

De pengarna är slut och de styrande politikernas nya satsning verkar inte täcka upp för de pengarna. Även om skolan i stort i bästa fall får bättre förutsättningar de kommande åren så kommer ändå de mest utsatta skolorna att ha sämre förutsättningar.

–  Jag tycker ändå att det finns en god vilja i Göteborg. Man försöker kompensera och resursfördela så klokt som möjligt. Men någonstans brister det, säger Elisabet Mossberg.

Situationen uppmärksammas nationellt

Hon nämner också grundorsaken till att vissa skolor är mer utsatta och drar ett tyngre lass när det gäller att ta emot nyanlända skolelever.

–  Det handlar om bostadssegregationen. Det är den som går ut över skolan och segregationen i stort löser man inte över en natt.

Frågan om den segregerade skolan har också nyligen uppmärksammats på nationell nivå. I en debattartikel i DN skriver företrädare från Lärarförbundet, Lärarnas riksförbund och LO att regeringen nu måste kraftsamla för att bromsa utvecklingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

den segregerade skolan

Mer i ämnet