Foto: Erika Larsson/SVT

Lättare bilar av textila material

Uppdaterad
Publicerad

Nya biobaserade och textila material ska göra bilar lättare och miljövänligare. I Borås har man forskat fram materialen som nu finns i en konceptbil som ska inspirera bilindustrin att tänka annorlunda.

Dörrarna och interiören på den svart-vita bilen ser precis ut som delarna på en helt vanlig bil. Men så är inte fallet. För konceptbilen som står parkerad inne i Textilhögskolans lokaler är delvis gjord av biobaserade och textila material som träfibrer.

Förnybara material

Materialen har tagits fram av forskare på Högskolan i Borås som har arbetat med att utveckla biobaserade kompositmaterial sedan 2003 och har enligt dem många fördelar.

– Bilen blir lättare och då sparar man bensin. Sedan är det ett förnybart material och det är lättare att återvinna, säger Mikael Skrifvars som är forskare på Högskolan i Borås.

Trabanten föregångare

Att använda biobaserade kompositmaterial är något som har prövats tidigare, men då i Östtyskland. Folkbilen Trabant hamnar ofta högt på listor över världshistoriens sämsta bilar men med sin kaross av komposit, härdplast förstärkt med återvunnen bomull, var den kanske före sin tid. Enligt Mikael Skrifvars har forskningen kommit långt ifrån den gamla östtyska folkbilen.

– Den tekniken som används idag är något helt annorlunda. Det går inte att jämföra med då, säger Mikael Skrifvars.

Hur starkt är det här materialet?

– Den här bilen måste så klart klara av alla tester enligt EU-standard och det har den gjort så de uppfyller alla krav, Mikael Skrifvars.

Inspirera bilindustrin

Bilen är konstruerad och tillverkad vid högskolan Helsinki Metropolia university of applied sciences och kommer att ingår i en workshop där bland annat bilindustrin, leverantörer och universitet kommer att delta. Med de nya materialen hoppas man kunna inspirera bilindustrin att tänka annorlunda.

– Vi kommer knappast att se just den här bilen som sådan i framtiden men vi kommer att se olika tekniska lösningar och material som inspirerats av den här bilen, säger Mikael Skrifvars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.