Foto: Länsstyrelsen i Västra Götaland

Laxen tillbaka efter hundra år

Uppdaterad
Publicerad

Efter nästan 100 år är nu lax och havsöring tillbaka i Rolfsåns vattensystem utanför Kungsbacka. Totalt har 20 miljoner investerats på nya vattenvägar för fisken.

I nästan ett år har laxtrappan vid Ålgårda kraftverk varit igång, fast egentligen är det ingen trappa utan snarare ett så kallat omlöp, en vattenväg, för alla fiskar som hjälper fisken att ta sig upp och fram, där det tidigare var stopp. Och resultatet har inte låtit vänta på sig.

Fiskräknare

– Vi har en fiskräknare här som installerades med en liten filmkamera, och den sattes igång i mitten av oktober 2014 och redan första dagen så kom det en lax, och därefter en rätt så stor öring, säger Andreas Bäckstrand, fiskeribiolog Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Hur mycket fisk tror har tagit sig upp redan?

– I år har det inte gått upp jättemycket, jag tror det är fyra laxar totalt och så några havsöringar som har vandrat upp. Förra året gick det upp, åtta laxar tror jag, säger Andreas Bäckstrand, fiskeribiolog Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Avstängt sedan 1918

Målet med de nya fiskvägarna är att få tillbaka fisken i de norra delarna av Rolfsåns vattensystem. Och redan nu har laxen sökt sig ända upp till Bollebygd.

– I och med att det varit avstängt sedan 1918, så tar det en stund innan det blir mycket fisk som vandrar här. Det har ju inte funnit jättemycket reproduktionsområden i Rolfsån tidigare och det är lär ju ta ett tag innan populationen bygger upp sig, säger Andreas Bäckstrand, fiskeribiolog Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Totalt har 20 miljoner investerats i nya fiskvägar av länsstyrelserna i Västra Götaland, Halland samt kommunerna i Kungsbacka, Mark, Härryda och Bollebygd. En satsning som även gynnar fisket.

– Vi har ett samarbete med fiskevårdsföreningar som finns längs vattensystemet och alla är ju generellt väldigt positiva till den här åtgärden, så att det finns en framtidstro för fisket i området, det gör det definitivt, säger Andreas Bäckstrand, fiskeribiolog Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.