Liken skulle frystorkas och skakas sönder till ekologiskt stoft. Foto: SVT

Liken skulle frystorkas och skakas sönder

Uppdaterad
Publicerad

Fortfarande ligger fem kroppar i Västsverige och väntar på den ekologiska begravningsmetoden Promession. Men Skatteverket pressar nu de kvarvarande kommunerna att de ska se till att de begravs.

Enligt begravningslagen ska en kropp begravas eller kremeras inom 30 dagar från dödsfallet. Men i Västsverige ligger kroppar som väntat i ett decenium eller mer.

Fyra av kropparna förvaras i Jönköping, och en i Göteborg.

Promession

Kropparna har frusit fast i väntan på en ekologisk begravningsmetod som lanserades av Orustföretaget Promessa i början av 2000-talet. Problemet är bara att metoden där den döde frystorkas och begravs som ett stoft fortfarande inte finns och nu har företaget gått i konkurs.

Ville inte ta ansvar

Skatteverket har sedan länge slutat bevilja anstånd och om inte de anhöriga ordnar med gravsättnignen är det enligt lagen hemkommunens ansvar. Ett ansvar som vissa kommuner har tagit medan andra har avvaktat. När Västnytt frågade Orust och Göteborg i ett inslag 2013 hävdade representanter från båda kommunerna att ansvaret inte låg på deras bord.

Men nyligen har Skatteverket satt förnyad press på kommunerna, i form av ett brev där de påminns om sitt ansvar. Och nu låter det annorlunda.

Ligger bollen hos kommunen nu då?

– Ja, den ligger verkligen hos oss nu, säger Lisa Wissmar på boutredningesenheten inom Göteborgs stad.

Varför tar det så lång tid?

– Jag tror det handlar om att kommunen inte har sett det som sin roll, och jag tror att kommunerna blev väldigt överraskade när det här dök upp, menar Jan Eriksson, kommunchef på Orust.

Överklagade

2007 slutade Skatteverket bevilja dispenser med gravsättningen, och sedan dess har de anhöriga genom företaget Promessa överklagat varje beslut om att låta gravsätta kropparna på annat sätt än genom promession.

Nu ska kommunerna än en gång vädja till de anhöriga att själva ordna med gravsättningen och både på Orust och i Göteborg är man optimistiska och tror på ett avslut innan året är till ända.

– Vi kommer att se till att personerna gravsätts men hoppas att de anhöriga ombesörjer det i första hand, säger Lisa Wissmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Promession

Mer i ämnet