Den dömde i Hovrätten. Foto: TT

Livstids fängelse för trippelmord

Uppdaterad
Publicerad

I mars sköts tre unga personer ihjäl i Uddevalla. Nu döms en 23-årig man till livstids fängelse för morden. Hans ett år yngre broder som också misstänktes frias.

– Han är djupt besviken över vilka konsekvenser detta har fått, säger Hans Gaestadius, 23-åringens advokat, efter domen.

Det var runt midnatt den 7 mars som två män i 20-årsåldern och en 18-årig kvinna blev ihjälskjutna på Bävedalsgatan nära Uddevalla sjukhus.  Samtliga sköts i huvudet och polisen har beskrivit det som en ren avrättning.

Trippelmordet i Uddevalla

Kort därefter greps två bröder, som nu är 22 år och 23 år. Båda anhölls misstänkta för mord. En tredje man misstänktes för medhjälp.

De kände mordoffren och har varit barndomsvänner med de skjutna männen. De har hela tiden nekat till morden.

Hämnades sin far

Efter drygt fem månader kom åtalet och enligt åklagaren ska de båda bröderna i samförstånd skjutit ihjäl de tre personerna med totalt nio skott. Ett tänkbart motiv ska enligt åklagaren ha varit ett rån mot brödernas pappa, som de höll de två manliga mordoffren ansvariga för. Den 18-årige kvinnan, som var flickvän till ett av mordoffren, ska ha skjutits för att hon var på fel plats vid fel tid. Bevisen som presenterades bestod bland annat av telefontrafik och krutrester på de misstänktas kläder.

Oväntad vändning

I ett sista förhör veckan före rättegången började för första gången den yngre brodern berätta om vad som hände på mordnatten. Han sa då att han själv inte varit på brottsplatsen förrän efter skotten föll. Under rättegången pekade han istället indirekt ut sin äldre bror på brottsplatsen. Den äldre brodern sa vid rättegången i sin tur att den yngre brodern ljuger och skyllde istället på helt andra gärningmän som han inte vill namnge.

Rättegången hölls i säkerhetssalen vid Göteborgs tingsrätt och stämningen utanför var vid flera tillfällen hätsk. Vid ett tillfälle kastade anhöriga till mordoffren kaffe och chokladmjök i riktning mot en av de åtalade efter att parterna pekat finger mot varandra. Kaffet hamnade på ett målsägarbiträde.

Döms till livstid

Vid slutpläderingen yrkade de båda bröderna om att bli frisläppta. Åklagaren yrkade på livstids fängelse för båda.

Nu har alltså Uddevalla tingsrätt beslutat att den yngre brodern frias och att den äldre brodern ska sättas i fängelse på livstid. Den äldre brodern döms förutom för mord, också för narkotikabrott, grovt vapenbrott och framkallande av fara för annan.

– Tingsrätten har fäst för stor vikt på den yngre broderns mycket märkliga uppgifter, och det tycks ha varit avgörande. Detta är ett indiciemål och då måste man titta på alla omständligheter, säger Hans Gaestadius, 23-åringens advokat.

Kommer ni att överklaga?

– Ja, naturligtvis.

Åklagaren Per-Erik Rinsell är nöjd med domen mot 23-åringen, men anser att även den yngre brodern borde ha dömts skyldig.

– Jag tycker att bevisningen även räcker där. De omständligheter som finns ska räcka för en fällande dom. Vi kommer sannolikt att överklaga den domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trippelmordet i Uddevalla

Mer i ämnet