Foto: SVT

Löptävling för alla ensamma

Uppdaterad
Publicerad

Idag är det nationell löptävling för alla som springer ”lonesome style”, det vill säga var och en väljer sin egen gren, distans och plats.

Lonesome Runners är en löpklubb som finns på Facebook och en gång om året, den 4 juli, pågår klubbmästerskapet över hela landet.

– Det är väldigt få som vinner löptävlingar men i Lonesome Runners klubbmästerskap kan all vinna! säger Fredric Askerup, som startade klubben 2009 tillsammans med Johan Tengelin. Det var året då han själv började springa och eftersom han uppskattar ensamheten i löpträningen men ändå vill dela sina tankar med likasinnade så blev forumet på Facebook en bra kommunikationsplats.

– Jag gillar historieberättandet på forumet, gemenskapen bygger på berättandet och det ger inspiration att fortsätta.

Motsatsen till elitistisk

Alla är välkomna och det är ingen som frågar hur fort man springer milen. Många berättar om glädjen över att lyckas springa fortare än sitt tidigare personbästa och gilla-trycken  och hurra-ropen är lika många för den som springer milen på en timme som för den som gjort det på 35 minuter.

– Vår klubb är antitesten till allt elitistiskt, säger Fredric.

Idag har klubben 7700 medlemmar och alla kan välja sin egen gren, distans och plats för lördagens löptävling. Exempelvis 100 meter kryckor, fyra meter på händer eller 4 kilometer baklänges, allt är möjligt. Själv ska Fredric springa 1 609,344 meter. En engelsk ”mile”, alltså. Och alla kan utropa sig själva till vinnare och klubbmästare.

Ingen risk för fusk

Men är det inte risk för att man fuskar om ingen kontrollerar löpningen?

-– Ingen Lonesome Runner fuskar, säger Fredric.

Om man vill följa mästerskapet på lördag och spana in en Lonesome Runner eller flera, var är bästa spanläget då?

– Bra ställen att leta är Änggårdsbergen i Göteborg, Norrmalmstorg i Stockholm och Möllan i Malmö. Men en Lonesome Runner kan dyka upp var som helst, säger Fredric Askerup.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.