Foto: SVT

Många i förskolan saknar rätt utbildning

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 40 procent av alla som jobbar i förskolan i Herrljunga saknar utbildning för att jobba med barn.

Det visar en undersökning gjord av kommunal Vänerväst. En orsak kan vara att barnskötare sviker yrket för att de har svårt att få trygga anställningar.

– När man väljer att bara anställa förskollärare skickar man en tydlig signal till de som vill utbilda sig till barnskötare att det inte är lönt, säger Simon Karlsson, kommunikatör Kommunal Vänerväst.

– Det som händer sedan, eftersom det råder så stor brist på förskollärare runt om i landet, är att man inte kan rekrytera förskollärare och då står man också utan barnskötare och får ta in outbildad personal istället, fortsätter han.

Fler kommuner

Men det är inte bara i Herrljunga som statistiken är dyster. Även i Bollebygd, Göteborg, Härryda, Strömstad och Tanum dras man med samma problem.

När SVT Nyheter Väst träffar Heli Kittilä, som är tillförordnad utbildningschef i Herrljunga, är den höga siffran outbildad personal, 39,1 procent, ny för henne.

Tidigare år har den här statistiken hämtats in från kommunkontoren, men i år har Statistiska Centralbyrån ringt runt direkt till förskolorna vilket har visat en höjning av antalet outbildade med nästan 27 procentenheter sedan förra året.

Fler outbildade

– Jag blir faktiskt förvånad för vi har inte sett just de här siffrorna tidigare. Jag tror att vi behöver titta närmare på dem, se vad de står för och om de verkligen stämmer, säger Heli Kittilä.

Om de stämmer, vad säger du om siffrorna då?

– De är höga, det är inte mer att säga om det. Nu får vi fortsätta dialogen med de fackliga företrädarna också och se hur vi ska hantera det här, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.