Foto: SVT

Människan bakom uniformen

Publicerad

Efter stora oroligheter med stenkastning och bilbränder i förorter till Göteborg startades dialogprojektet MBU, Människan bakom uniformen. Det har pågått i närmare sex år och idag presenterades en rapport om vad projektet gett.

Vi befinner oss i Medborgarhuset i stadsdelen Gamlestaden i Göteborg. Här har personer från bland annat stadsdelsförvaltningen, polisen och räddningstjänsten samlats för att ta del av den rapport som kriminologen Rickard Silva från Göteborgs universitet gjort, när det handlar om projektet Människan bakom uniformen. Här finns också några av de MBU-ambassadörer som medverkar i projektet.

– Jag har alltid hatat polisen, men när jag gick utbildningen så kände jag att varför hatar jag polisen. Jag tycker det de gör är bra i alla fall för de hjälper folk, det lärde jag mig på utbildningen, säger Abdirizak Ali som är MBU-ambassadör.

Och idén till den utbildning som han pratar om föddes vid en alldeles speciell och livsfarlig händelse. Nämligen när ett gäng tonårskillar kastade en närmare sex kilo tung sten ner från en viadukt rakt mot en brandbil i stadsdelen Hjällbo i Göteborg och då tre brandmän skadades.

– Det var under de här oroligheterna som spred sig i våra stadsdelar med bland annat bilbränder och stenkastning som jag började diskussioner med  de ungdomar som jag arbetar med och frågade dem att varför tror ni att man kastar sten, säger Rosmarie Jonasson, processledare för MBU i östra Göteborg.

Projektet lönar sig

Efter många samtal och diskussioner med ungdomar så bestämde hon sig för att starta dialogprojektet MBU, människan bakom uniformen. Ett projekt som går ut på att ungdomar i olika stadsdelar får lära känna dem som jobbar inom till exempel polis och räddningstjänst och lära sig mer om deras yrken. Allt för att hatet, som många ungdomar säger sig känna för de med uniformsyrken, skulle försvinna.

– Man kan ju inte hata vänner, så då kan man inte heller kasta sten mot dem eftersom man inte vill se sina vänner bli skadade. Nu med MBU så visar det sig att det lönar sig i längden med att bli vänner med dem som har uniformerade yrken, säger MBU-ambassadören Daniel Rei Ribeiro till Västnytt.

Och att de här dryga fem årens arbete med MBU har lönat sig visar den undersökning som gjorts och som presenterades idag för de myndigheter och organisationer som är med i projektet.

– Det har hjälpt. Det finns tydliga tecken på att ungdomarna tagit till sig av budskapet och att de fått en förändrad syn på myndigheterna. Flera av ungdomarna som genomgått programmet vill nu själva söka sig till myndighetspositioner och detta är ungdomar som tidigare haft en ganska fientlig inställning till myndigheter, säger kriminologen Rickard Silva från Göteborgs universitet som gjort undersökningen av MBU-projektet.

Han säger också att det nu är fler ungdomar ute på torgen som har en relation till polisen framför allt men även till brandmän och ambulanssjukvårdare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.