Till vänster Alingsås centrum, till höger SD:s partiledare Jimmy Åkessons sommartal. Foto: SVT/TT

Mer makt åt SD efter valet

Uppdaterad
Publicerad

I Alingsås har Sverigedemokraternas vågmästarroll fått en tydlig inverkan på politiken. Ett år efter valet konstaterar den rödgröna politiska ledningen att det i praktiken är SD som styr kommunen i många frågor.

– Det är inte okej som vi har det i kommunstyrelsen. I de frågor som gått till votering har SD vid varje tillfälle valt att rösta med Alliansen och på så sätt styr de vissa frågor, säger Miljöpartiets gruppledare Emma Liljenwall.

De rödgröna partierna talar om ett besvärligt läge och en kommun som är svårnavigerad. I senaste valet blev de visserligen större än Alliansen, 25 mandat mot 22, men har ändå fått ge med sig i fråga efter fråga. Det beror på att Alliansen ofta kan tillgodoräkna sig SD:s fyra mandat och på det sättet få gehör för sin politik med minsta möjliga mariginal, 26-25.

”Vi samarbetar inte”

Klart är att avsaknaden av blocköverskridande överenskommelser under 2015 gett Sverigedemokraterna ett reellt inflytande över politiken i Alingsås.

– Det är olyckligt att Alliansen ger SD en praktisk vågmästarroll, säger kommunstyrelsens ordförande Joakim Järrebring (S).

Så den politik som bedrivs är inte alltid er?

– Nej, så är det ju. Framförallt de ekonomiska frågorna där ramarna satts av Alliansen ihop med SD.

Att de borgerliga inte är överens med de rödgröna om den ekonomiska styrningen framgår tydligt. Men att de ska lastas för att SD blir tungan på vågen i viktiga frågor anser kommunstyrelsens vice ordförande Daniel Filipsson (M) är orimligt.

– Vi samarbetar inte med SD utan lägger fram självständiga förslag och hindrar inte någon från att rösta på dem, säger han.

Filipsson anser att det är varje minoritets skyldighet att se till att få stöd för sin politik, något de rödgröna misslyckats med.

Ska de ställa sina platser till förfogande?

– Om man gång på gång förlorar voteringar och inte har stöd för sin huvudsakliga inriktning så bör man stiga av, svar ja.

Inga planer på avgång

Från Sverigedemokratiskt håll ser man Alingsås som en framgång, här är partiet inte enbart vågmästare på pappret.

– Vi kommer bra överens i en del frågor och skulle inte ha något emot om Alliansen tog över eftersom deras budget ligger i linje med vår, säger Peter Martini (SD), ledamot i kommunstyrelsen.

Några planer på att avgå hyser dock inte den politiska ledningen.

– Det är viktigt att ha i åtanke att valresultatet innebar att de rödgröna blev den största minoriteten, då känner vi ett ansvar för att styra kommunen och gör det efter bästa förmåga, säger kommunstyrelsens ordförande Joakim Järrebring (S).

Vågmästare i var tredje kommun

Även om SD på egen hand eller med hjälp av lokala partier kan förändra majoritetsförhållandena i 18 av Västra Götalands 49 kommuner är deras inflytande starkt begränsat.

– Det finns en lång tradition av blocköverskridande samarbeten i kommunerna som gör att SD, eller lokalpartier, stängs ute från påverkan, säger David Karlsson, kommunforskare vid Göteborgs Universitet.

Alingsås utgör alltså ett undantag, där är vågmästarrollen inte enbart teknisk utan i många fall fullt fungerande. Något som är problematiskt ur ett demokratiskt perspektiv.

– Det blir oklara ansvarsförhållanden och svårare för väljarna att se vilka partier det är som faktiskt ska få beröm eller klander i nästa val, säger David Karlsson.

Här är SD tungan på vågen

Alingsås, Göteborg, Stenungsund, Lysekil, Färgelanda, Vänersborg, Ale, Borås, Skara, Skövde, Karlsborg, Töreboda, Mariestad, Götene, Mark, Tranemo, Bollebygd, Lilla Edet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.