Ali Omar Abdullah, ny kundvärd i Vänersborg. Foto: SVT Foto: Lisa Johansson/SVT

Fler språk i Vänersborg

Uppdaterad
Publicerad

För att överbygga språkhinder när man som ny i landet ska lära känna den svenska byråkratin har Vänersborgs kommun inrättat en ny tjänst.

Med svenska, engelska, somaliska, arabiska och italienska på sitt cv är tanken att Ali Omar Abdullah ska bli den länk som Vänersborgs kommun saknat i arbetet med att ta emot nya medborgare i samhället.

– Det finns en behov av det här för nyanlända som inte kan språket, som inte kan kulturen eller det svenska samhället. Hur man håller tider, hur man jobbar... det behövs mycket, säger Ali Omar Abdullah som under måndagen gjorde sin första dag på jobbet som kundvärd.

Noga med tider

Sedan ett år tillbaka jobbar han på arbetsmarknadsenheten, men nu är tanken att han två dagar i veckan ska stå i kommunhusets entré och svara på frågor om allt från dagisplatser till varför det är så noga att hålla mötestider i Sverige.

– Det är inte bara att gå in och få en bostad, barnomsorg eller försörjningsstöd utan det finns vissa regelverk som någon behöver hjälpa till med att förklara, säger Marie Dahlin (S) kommunalråd.

Kan bli fler värdar

Från kommunens sida är förhoppningen att Ali på sikt ska kunna få förstärkning av ytterligare två personer. Som många andra kommuner i landet växer de stadigt med medborgare som är nya i Sverige. Men med landets största asylboende, Restad Gård, i kommunen blir det extra tydligt här.

Vad betyder det att någon kan förklara hur kommunen fungerar på ens eget språk?

– Om jag kan ditt språk så betyder det att jag kan din kultur också. Då kan jag lättare förklara vad du har för rättigheter eller skyldigheter och vad du kan och inte kan få, säger Ali Omar Abdullah.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.