Foto: TT

Miljögifter stressar blåmusslor

Uppdaterad
Publicerad

Allvarligt stressade – men inte farliga att äta. Det är miljögiftsläget för blåmusslorna längs Bohuskusten.

Länsstyrelsen i Västra Götaland har kontrollerat hur blåmusslor – både vilda och odlade – på åtta stationer påverkats av olika miljögifter. Resultaten visar att samtliga musslor vid alla stationer utom en klassades som ”allvarligt stressade”.

–Det är självklart både oroväckande och en varningssignal. Tyvärr kan vi i dagsläget inte säga riktigt vad det är som gör att de påverkas, säger Cecilia Niklasson, miljöingenjör vid länsstyrelsen.

Höga halter av såväl flamskyddsmedel som bly och kvicksilver hittades i musslorna. I en odlingsstation utanför Stenungsund var kvicksilverhalten så hög att den översteg gränsvärdet för vad som är lämpligt att ge till små barn.

–En teori är att det kan vara gamla föroreningar från 1960- och 70-talen som samlats i bottensediment och nu läcker ut. Forskning pågår och vi hoppas kunna ha svar på vad som orsakar de höga halterna inom ett par år, säger Cecilia Niklasson.

Enligt länsstyrelsen ligger resultaten i huvudsak i nivå med tidigare undersökningar längs Bohuskusten. Livsmedelsverket som granskat resultaten bedömer dock att det inte är skadligt att äta musslorna under förutsättning att man äter varierad kost.

Fakta: Blåmussla

Blåmusslan är vanlig i norra Atlanten på grunt vatten.

Den blir i allmänhet 3-6 cm lång och kan leva 10-20 år.

Musslan är ätlig och odlas i stor skala i flera europeiska kustländer.

Vid massförekomst av vissa alger som innehåller giftiga ämnen lagrar musslorna upp gifterna under kortare tid och är under denna tid giftiga. Det är dock ytterst sällsynt att blåmusselförgiftningar är farliga.

Källa: NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.