Foto: SVT

Miljoner försvann i akut renovering

Publicerad

Renoveringen av utebadet i Mariestad skulle kosta tre miljoner – istället gick det på åtta miljoner.

2013 krävde miljönämnden i Mariestad att omklädningsrummen i kommunens utebad skulle renoveras eftersom de inte höll måttet.

Ett halvår senare beslutade kommunstyrelsen att åtgärda problemen, något som beräknades kosta runt tre miljoner kronor.

Men i sommar när allt stod klart hade notan blivit mer än det dubbla, nära åtta miljoner kronor.

– Det är en process där man höjt på ögonbryn ett par gånger. Det hände ingenting under ett år trots att vi gett uppdraget, så vi tvingades att göra en akutåtgärd och det är aldrig bra, säger kommunalrådet Johan Abrahamsson (M).

Fann asbest

Främsta orsaken till att det blev dyrare var att man underskattat renoveringsbehovet. Inte bara omklädningsrummen behövde bytas utan även väggar och tak var fuktskadade och man fann även asbest.

Men sen blev det akut och det skulle gå fort. Politikerna ville ha klart badet inför årets sommar.

Något som ansvarig tjänsteman vänt sig emot då renoveringen var för omfattande för att bli klar på kort tid.

”Under protest”

Tjänstemannen skriver att man påbörjade renoveringen ”under protest” och nämner det snabba förfarandet som en delorsak till att allt blev dyrare. Bland annat tvingades man ta in hantverkare på löpande räkning.

Men moderaten och kommunalrådet Johan Abrahamsson säger att det är tjänstemännen själva som gjorde att det blev akut.

– Man hade vilat på hanen alldeles för länge och till slut hamnade vi en akutsituation där vi riskerade att få anläggningen stängd. Och då var vi tvungna att köra på en årsentreprenad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.