Ansvarig minister reagerar efter att ha sett Västnytts inslag om flyktingsituationen i Vänersborg. Foto: SVT

Ministern reagerar efter Västnytts inslag

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket kan få säga nej i upphandlingar till boenden för asylsökande i de kommuner där det redan finns stora boenden. Det beskedet ger justitieministern efter att ha sett Västnytts inslag om flyktingsituationen i Vänersborg.

SVT tar med en dator upp på justitieministern Morgan Johanssons rum i Rosenbad för att visa honom hur Vänersborgs kommunalråd Marie Dahlin (S), slår ut med händerna och uppmanar honom att komma på besök. Direkt efter att ha sett intervjun säger Morgan Johansson (S) att han kommer att åka.

– Ja självklart, jag behöver bara kolla kalendern, men i slutet av februari bör det vara möjligt, säger han.

Restad gård

Problem i flera kommuner

Vänersborg delar problemet med kommuner över hela landet, varav flera skrivit brev till Rosenbad för att belysa problemet med att människor blir kvar på asylboendet efter att ha fått uppehållstillstånd eftersom det saknas kommuner som tar emot emot nyanlända. Bara i Västsverige saknas 1000 platser för 2015 i dagsläget, uppger länsstyrelsen för Västnytt.  Och enligt Morgan Johansson gör Vänersborg ett bra jobb.

– Jag är full av beundran för det jobb man gör i Vänersborg efter att ha sett inslaget. Jag förstår dem mycket väl, men det är ytterst viktigt att de håller ut eftersom vi är i ett akut läge just nu, säger han.

10 000 extra boenden

Förutom att få fler kommunplatser finns två andra lösningar.

En är att Migrationsverket kan undanta kommuner där det redan finns stora asylboenden när man gör upphandlingar av platser, det kan vara juridiskt komplicerat eftersom lagen om offentlig upphandling gäller. Den andra är att Migrationsverket skaffar fler än de 30 000 lägenheter för asylsökande man äger idag för att undvika just upphandlingarna.

– Just nu planerar de för att bygga ut sin egen kostym med 10 000 platser fram till 2016. Det är ett sätt för att undvika de korta upphandlingarna som också är ett problem här som gör det svårt för kommunerna att planera, säger Morgan Johansson.

Är det här ett tecken på att svensk migrationspolitik håller på att haverera?

– Nej, vi kan klara detta. Kom ihåg att det är över 50 miljoner människor på flykt just nu vilket är mest sen andra världskriget. Inte den mest kallhamrade människa kan säga att de som flyr från Syrien inte är riktiga flyktingar. Vi kan klara detta men det krävs att alla hjälper till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Restad gård

Mer i ämnet