Minnesdag för förintelsens offer

Uppdaterad
Publicerad

I såväl Göteborg som Borås hålls i dag ceremonier för att uppmärksamma att det gått 70 år sedan förintelselägret Auschwitz i Polen befriades.

”Samling för demokrati” är namnet på den manifestation som på tisdagseftermiddagen genomförs i Göteborgs Universitets aula. Gymnasieelever, idrottsklubbar och en rad olika organisationer har bjudits in till en samling för demokrati och mänskliga rättigheter, mot nazism och politiskt våld.

– Tyvärr är det så att en sådan här dag behövs. Det hade varit jättefint om vi hade kunnat säga att det här bara är en minnesdag där vi celebrerar någonting som egentligen inte behövs längre, men så är det inte. Tvärtom har vi senaste åren kunnat konstatera att behovet av upplysning och information om antisemitism och andra former av rasism är väldigt angeläget, säger George Braun, ordförande för Judiska församlingen.

Auschwitz befrielse 70 år

Handbollsklubben ordnar resor

På plats vid Göteborgs Universitet befann sig också Önnereds handbollsklubb som i femton år har arrangerat resor till Auschwitz och Birkenau för klubbens medlemmar.

– För femton år sedan läste jag i GP att nazister hade gått in på vår närliggande skola och samma kväll när jag kom ner till vår idrottshall står man med rakade skallar, skinnklädda och säger till våra ungdomar att förintelsen inte inträffat, att Birkenau och Auschwitz är en bluff. Då bestämde vi att vi ska låta våra femtonåringar vara på plats och se det här och vaccineras helt enkelt, säger Kenneth Johansson, hedersordföranden i Önnereds HK.

Två av dem som varit med på den resan är Rebecka Norrbrink och Lina Engelbrektsson.

– Vi är här för att prata lite om det vi upplevde, säger Rebecka Norrbrink.

– Det var ganska känslosamt samtidigt som det var svårt att ta in. Det var så mycket som man läst om men man förstod det inte. Det var först då man förstod vad som faktiskt hade hänt och hur hemskt det faktiskt var, säger Lina Engelbrektsson.

Borås satsar på kultur

I Borås präglas dagen av litteratur och musik på Kulturhuset. Det blir föredrag av författare och visning av dokumentärfilmen ”Musiken som tillflykt”, den bygger på musik som skrevs och framfördes i lägret Theresienstadt.

27 januari är sedan flera år tillbaka en officiell minnesdag för Förintelsen. Dagen har valts på grund av att Auschwitz befriades 27 januari 1945 av den framryckande sovjetiska röda armén. Auschwitz var under andra världskriget nazitysklands största koncentrations- och förintelseläger. Mer än 1 miljon dog i lägret, nästan allihop var judar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Auschwitz befrielse 70 år

Mer i ämnet