36-årig kvinna födde barn efter livmodertransplantation Foto: SVT/Johan Wingborg/Sahlgrenska sjukhuset

Mirakelbebis född på Sahlgrenska

Uppdaterad
Publicerad

En 36-årig kvinna från Göteborgstrakten är den första i världen som fött barn efter en livmodertransplantation.

Den världsunika pojken är nu en månad gammal.

– Föräldrarna kände självklart en enorm lycka när barnet föddes. Och det var mycket speciellt också för oss i teamet, säger professor Mats Brännström, forskare vid Göteborgs Universitet och överläkare vid Sahlgrenska som leder det uppmärksammade forskningsprojektet.

Mats Brännström utförde själv kejsarsnittet på mamman.

– Det är alltid speciellt med ett kejsarsnitt men det här var naturligtvis något extra. Både för familjen och för oss som jobbat med det här resultatet som mål i 15 år, säger Mats Brännström, till TT.

Överväger fler barn

Familjen, som valt att tills vidare vara anonyma, förklarar i brittiska The Telegraph att det varit en tuff resa.

– Men nu har vi ett fantastiskt barn. Han är väldigt söt och skriker inte ens, han bara mumlar, säger pappan.

–Han är inte annorlunda än andra barn men har en bra historia att berätta. En dag kan han läsa i tidningarna om hur han föddes och veta att han blev den förste i världen att födas på det sättet.

Enligt The Telegraph kommer det svenska paret inom kort att bestämma om de vill ha ännu ett barn.

– Vi kommer definitivt att överväga det. Men just nu är vi lyckliga med bara ett barn.

Första försöket

Livmodern donerades av en 61-årig kvinna, en nära bekant till familjen. I våras konstaterades att den 36-åriga kvinnan blivit gravid redan vid det första försöket att återföra kvinnans egna befruktade ägg till den transplanterade livmodern.

– Den mest intensivt komplicerade delen av hela processen är själva operationen, säger Mats Brännström.

– Att ta ut livmodern ur den 61-åriga kvinnan tog över tio timmar, att sy in den hos den blivande mamman tog fyra och en halv timme.

Vid tre tillfällen efter transplantationen noterades avstötningsreaktioner som dock kunde behandlas med ökad immundämpande behandling.

Kejsarsnittet fick utföras tidigare än beräknat eftersom kvinnan drabbades av havandeskapsförgiftning i 32:a graviditetsveckan.

– Men pojken var fullt frisk och utvecklas normalt, säger Mats Brännström.

Barnet vägde 1 775 gram och var normalstort för graviditetstiden.

Fler gravida

Totalt ingick nio kvinnor i forskningsstudien. I två fall har livmodern fått avlägsnas efter komplikationer. För de sex övriga kvinnorna fortsätter graviditetsförsöken.

– Alla ser fina ut. Några av dem är gravida. Men jag vill i nuläget inte säga hur många, säger Mats Brännström.

För forskarteamet är den lyckade förlossningen en stor framgång. Nu finns vetenskapliga bevis för att livmodertransplantation i kombination med IVF/provrörsbefruktning är en fungerande behandlingsmetod.

Planer finns också redan på ett nytt forskningsprojekt där Mats Brännström och hans kollegor vill titta ytterligare på bland annat effekter, risker, psykologiska reaktioner och olika typer av medicinering i samband med behandlingen.

Fakta

Hundratusentals kvinnor livmodersinfertila

Livmodersinfertilitet är den enda formen av kvinnlig infertilitet som fram till nu saknat behandling.

Över 200 000 kvinnor i Europa uppskattas vara livmodersinfertila.

Forskningsprojektet i Göteborg, som finansieras via en privat stiftelse, är världens första systematiska och vetenskapligt baserade studie med syfte att hitta en behandlingsmetod mot livmodersinfertilitet.

Flera forskare runt om i världen har inväntat resultaten av Göteborgsstudien för att kunna genomföra egna liknande projekt.

Källa: Göteborgs universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.