Foto: The Francis Crick Institute

Nobelpriset till hedersdoktor vid Göteborgs universitet

Publicerad

En av dagens nobelpristagare har under flera år jobbat på Göteborgs universitet.

Idag blev det klart vilka som får årets Nobelpris i kemi. Den svenske forskaren Tomas Lindahl får priset tillsammans med amerikanen Paul Modrich och amerikansk-turkiske Aziz Sancar.

– Jag är mycket lycklig och stolt över att ha blivit utvald, säger Tomas Lindahl.

Jobbade i Göteborg

Tomas Lindahl jobbade under slutet av 70-talet och början av 80-talet som professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Göteborgs universitet. Forskaren Per Sunnerhagen jobbade då i Tomas Lindahls labb.

– Han har gjort stora insatser inom DNA- reparationsfältet, så jag är inte så överraskad över att han får kemipriset, säger Per Sunnerhagen, professor vid institutionen för kemi och molekylärbiologi, Göteborgs universitet.

Skydd mot cancer

Tomas Lindahls forskning handlar om hur vi genom DNA-reparationer håller nere mutationsfrekvensen och skyddar oss mot förändringar i arvsmassan som kan ge sjukdomar som exempelvis cancer.

Hedersdoktor

Tomas Lindahl utnämndes 1991 till hedersdoktor vid Göteborgs universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.