Foto: SVT

Nu får mjölkbonden skjuta gässen

Publicerad

Nu får mjölkbonden på Orust skjuta gässen som äter upp kornas bete – men beskedet kommer två år för sent. Korna är slaktade och inga djur finns kvar i lagården.

För två år sedan ansökte mjölkbonden Anders Halleröd om att få skjuta gässen som äter upp grödorna på åkrarna intill Rörvik på södra Orust.

Länsstyrelsens besiktningsman uppskattade skadorna till 100.000 kronor om året.  Då fick han inget tillstånd. Men nu kommer tillståndet.

I slutet på januari beslutade Länsstyrelsen att han får tillstånd till skyddsjakt på grågäss och kanadagäss på sin marker. Men Anders Halleröd tycker att tillståndet kommer två år för sent.

– Nu har jag ju inga djur kvar, varken kor eller får. De sista gick till slakt för ett år sedan, säger han bittert.

För två år sedan fanns det 60 mjölkkor i ladugården på Rörvik och som mest har 120 får betat på strandängarna. Men eftersom gässen tog över mer och mer av betet och åt upp nästan all spannmål han odlade så gav han till slut upp djurhållningen helt och hållet och som SVT Nyheter Väst tidigare berättat så gick alla djuren till slakt förra våren.

Tjugo gäss äter som en ko

När Anders Halleröd tog över gården efter sin far för drygt 20 år sedan fanns det inga gäss på strandängarna, idag finns det massor och de äter upp allt, både spannmål och gräs.

– Tjugo gäss äter lika mycket gräs som en ko gör och när gässen kommer i februari så sätter de igång med att beta av allt så gräset orkar aldrig komma igång och växa.

Eftersom standängarna ingår i Svanviks naturreservat har han hittills inte fått skjuta gässen, bara skrämma dem, och det har inte hjälpt alls. Men den 28 januari 2016 meddelade Länsstyrelsen att han slutligen har fått dispens från föreskrifterna på Svanviks naturreservat och tillstånd för skyddsjakt under hela året på gässen.

Sex gäss redan skjutna

Det dröjde inte länge förrän den första gåsen var skjuten.

– Vi hade en sådan tur att gässen kom till Rörvik två dagar efter beslutet så vi började skjuta av dem direkt! Hittills har vi tagit sex, berättar han.

– Det är en fördel att ta dem tidigt och slå sönder gåsparen för då kan de inte häcka till våren, förklarar han.

Men trots att Anders Halleröd nu fått som han velat och kan skjuta varenda gås som äter upp hans grödor, så kommer han inte att satsa på djurhållning igen.

När korna och fåren gick till slakt för ett år sedan så bestämde sig Anders Halleröd för att satsa på energiskog i stället. Han har anmält till länsstyrelsen att han ska plantera energiskog på åkrarna och ängarna, totalt 30.000 plantor på drygt 27 hektar.

– Det är en hög tröskel att börja om från början igen när man väl har gjort sig av med alla djuren, säger han.

– Det hade varit en annan sak om tillståndet hade kommit för två år sedan då hade korna varit kvar idag!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.