Foto: SVT

Nu kan SOS ta emot fotografier vid nödsamtal

Publicerad

Den som ringer 112 det närmaste halvåret kan bli ombedd att skicka in en bild av sin skada innan ambulansen tillkallas. Om experimentet går som planerat kan det bli en del av SOS rutin att bedöma skador via bilder.

SOS-alarm har börjat ta emot bilder, i alla fall i liten skala. Tanken är att lättare kunna bedöma hur skadad en person är och om man behöver skicka ut en ambulans eller inte. Projektet genomförs i Göteborg men eftersom man tar emot samtal från hela södra och delar av mellersta Sverige berörs stora delar av landets larmsamtal.

– Vi vill använda bilder när det är lite diffust vad det handlar om. Det kanske inte behövs en ambulans utan man kan hänvisa till en vårdcentral istället, säger Michael Zantelid som är tjänsteutvecklare på SOS.

Det hela är ett sex månader långt forskningsprojekt SOS gör i samarbete med Lindholmen Science Park och Karolinska institutet. Om experimentet visar sig fungera hoppas Michael Zantelid att det ska bli rutin att begära in bilder vid vissa typer av inringningar.

– Vi vet egentligen inte vilka bilder vi kan förvänta oss, men vi tror det rör sig om sårskador, blödningar, misstänkta frakturer eller benbrott, säger han.

Möjligheter finns

Tanken är alltså inte att alla alltid ska skicka in bilder när de ringer 112, men möjligheten finns. Michael Zantelid säger att om personen är i uppenbart behov av ambulans, eller om någon som inte känner sig bekväm med tekniken ringer in, ska det inte krävas några fotografier.

Under det halvår försöket pågår räknar man med att begära in drygt 100 bilder och först när en utvärdering gjorts kan det bli aktuellt att göra bilder till rutin.

– Vi hoppas att vi kommer att jobba med bilder i framtiden, säger Michael Zantelid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.