Foto: SVT

Nu sjunker bostadspriserna

Uppdaterad
Publicerad

Bostadspriserna i Västra Götaland har sjunkit med fem procent sedan i maj. Priserna har sjunkit mest utanför Göteborg.

Idag presenterades försäljningsstatistik för bostäder under perioden maj till september. Bostadsrättspriserna i Göteborgs stad ligger nästan stilla men i hela Västra Götaland går priserna ner.

– Vi har gjort analysen att de höga priserna som var i maj har mattats av. Då nådde priserna sin topp när räntorna nådde sin botten samtidigt som förslaget om amorteringskrav kom, säger Sven Erik Kristensen, regionchef Bjurfors Göteborg.

Priserna sjönk sju procent

Priserna på bostadsrätter har sjunkit med två procent i Göteborg och sju procent i Västra Götaland under perioden maj till september. Att minskningen är större utanför Göteborg förklarar Sven Erik Kristensen med att det är ett lägre köptryck där.

– Det är ett underliggande köptryck i Göteborg och kranskommunerna, till exempel Kungälv, Mölndal och Lerum. Längre ut mattas det av, säger Sven Erik Kristensen.

Priserna för villor låg stilla i Göteborg under samma period, medan de sjönk med fem procent i Västra Götaland.

Bostadsbubbla

Igår varnade Konjunkturinstitutet för första gången att Sverige kan vara på väg in i en bostadsbubbla. Något som Sven Erik Kristensen inte håller med om.

– Jag är inte orolig för framtiden om vi pratar om prisutvecklingen. Jag tror att man har hittat en balans i Göteborg. Det finns inget som eldar på marknaden. Men det finns heller ingenting som bromsar. Det finns för få bostäder, säger Sven Erik Kristensen.

Undersökningen

Undersökningen är gjord av Booli för mäklarfirman Bjurfors. Sammanställningen av försäljningspriser är baserad på slutpriser på mäklarnas webbplatser under september månad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.