Nya E6-sträckan invigd vid Tanum

Uppdaterad
Publicerad

Inget band klipptes – istället sammanfogade infrastrukturminister Anna Johansson (S) två band när hon invigde sträckan.

På måndagen invigdes den sista biten av E6, sju kilometer motorväg söder om Tanumshede. Nu är det motorväg ända från Köpenhamn till Oslo.

– Härmed förklaras E6 genom Tanum för invigd, sa Anna Johansson (S), infrastrukturminister från den lilla scenen vid den nybyggda rastplatsen där ceremonin ägde rum.

Elever från Tanums musikskola sjöng en specialskriven låt om E6:an. En teatergrupp framförde ett nummer som handlade om bronsåldern, och ministern fick en urna. Två band sammanfogades symboliskt, liksom de två motorvägarna nu är sammanbundna.

”Utveckla turismen”

Landshövding Lars Bäckström och kommunstyrelsens ordförande i Tanums kommun, Liselotte Broberg höll tal, liksom Anna Johansson.

– Vi vill ju växa som besöksland och vi har jättemycket kvar att utveckla. Med den här vägen kan man utveckla möjligheter för turism ännu mer, säger hon.

Det gigantiska projektet har tagit 60 år att genomföra.

På måndagskvällen släpps trafiken på.

Långa köer

Vid halvsjutiden på måndagskvällen ringlade köerna sig långa på E6 i höjd med Tanumsmotet på den nya sträckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.