Foto: SVT

Nya mynt kräver nya P-automater

Uppdaterad
Publicerad

Nästa höst får vi nya mynt. Parkeringsbolag och kommuner står nu inför stora investeringar för att bygga om eller köpa nya parkeringsautomater.

Från och med oktober 2016 kommer Sverige få nya mynt. 1-kronan och 5-kronan byter utseende och kommer att få sällskap av en helt ny 2-krona.

De nya tillskotten ställer till det för landets parkeringsautomater och parkeringsbolag och kommuner står nu inför stora investeringar.

Många kommuner väljer att bygga om befintliga parkeringsautomater för att de ska kunna ta emot de nya mynten. Flera kommuner som SVT varit i kontakt med nämner kostnader på runt 5000 kronor per automat.

Mynten på väg bort

Stockholm och Borås väljer istället att ta bort möjligheten att betala med mynt. Borås fattade beslutet för två år sedan och har sedan dess fasat ut myntautomaterna och tror sig vara helt myntfria till sommaren 2016. Då återstår för boråsarna att betala med bensin- eller bankkort, SMS eller genom en app i telefonen.

– Mynt är en betalningsform som är på väg ut. Bankerna tar inte emot mynten och det innebär stora kostnader att åka runt och tömma automaterna, säger Lennart Johansson som är vd vid Borås kommuns parkerings AB.

I Göteborg kommer möjligheten att betala med mynt att finnas kvar. Men istället för att bygga om kommer man att köpa helt nya automater. 700 av stadens 1200 automater kommer att bytas ut. En investering som väntas landa på mellan 20 och 30 miljoner kronor. Enligt Magnus Feldt chef för Fastighet och teknik vid Göteborgs stads parkeringsaktiebolag är mynten bara en av flera punkter som behöver åtgärdas.

”Billigare att bygga om”

Säkerheten vid kortbetalning måste stärkas och i och med Göteborgs stads miljömål såg man även en möjlighet att göra parkeringen grönare. De nya parkeringsautomaterna kommer att drivas med solenergi, en åtgärd som väntas leda till minskade energikostnader på två och en halv miljon kronor om året.

– Om det bara handlade om mynten skulle det vara billigare att bygga om automaterna men nu tar vi ett helhetsgrepp som gör att det kommer bli både bättre och billigare, säger Magnus Feldt.

På sikt kan det även komma att bli möjligt att betala sin parkering i Göteborg med bilens registreringsnummer. Antingen genom att man knappar in numret eller att en kamera läser av registreringsskylten.

De gamla mynten kommer att vara fortsatt giltiga till och med 30 juni 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.