Frågan handlar om vem som ska äga fisken i havet. Foto: TT

Så kan nya fiskeregler hota kustsamhällen

Uppdaterad
Publicerad

Nya regler för yrkesfiskarna kan komma att förändra många kustsamhällen. Om de så kallade fiskekvoterna införs så befarar kritikerna att det lokala fisket och den levande skärgården är hotad.

Hamnar som den i Träslövsläge där de lokala fiskebåtarna ligger och väntar på att gå ut, är en syn som snart kan vara historia. Ett köp- och säljsystem på fiskekvoter, fiskare och fiskebåtar emellan, är en möjlig utveckling längs Hallands- och Bohuskusten.

– Det kommer att slå ut fisket totalt här i kustkommunerna, säger Tommy Lang, Hallandsfiskarnas intresseorganisation.

Fiskekvoterna föreslås som ett sätt att parera det nya utkastförbud som börjar gälla i västerhavet från nästa år.

– Det är ju EU:s nya fiskepolitik och då ska allting tas i land och man ska försöka få en lönsamhet i det här, säger Jan-Olof Larsson (S), socialdemokraternas talesman i fiskefrågor.

Riksdagsbeslut inom kort

Riksdagen måste snart ta beslut i frågan, och det lär finnas en politisk majoritet mot ett köp och säljsystem, men frågan verkar ha sin egen dynamik. Förespråkarnas lobbyister är starka och Havs- och vattenmyndigheten har redan börjat testa systemet i delar av räkfisket, med dubblerad priser på kvotberättigade fiskebåtar som följd. Från 5 till 11 miljoner kronor.

– Det är delade meningar om detta i branschen, men får vi ett köp- och säljsystem på kvoter som vi har ute till havs då har vi fem, sex båtar kvar. Det har man i Danmark i dag, säger Jan-Olof Larsson (S).

Kustsamhällen kan förändras

Det finns fiskare som gärna ser att köp och säljbara kvoter införs. Enligt Jan-Olof Larsson så är det fiskare som satsat pengar, ofta genom stora lån, på ett storskaligt fiske, och som nu ser en möjlighet till ökade intäkter.

– De stora båtarna ligger då utanför Göteborg och så försvinner de mindre fiskebåtarna från Strömstad, Fjällbaka, Smögen, Kungshamn och ner över, säger Jan-Olof Larsson (S).

Det var i oktober 2014 som den dåvarande regeringen ändrade en skrivning i fiskelagen så att äganderätten till fisken i havet kan överföras från att vara allmänt ägd till att ägas av enskilda företag. Så den frågan som riksdagen ska besluta om är inte liten, det handlar om vem som ska äga fisken i havet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.