Läkemedelsverket har sedan flera år polisanmält flera sajter som säljer Barbiedrogen. Foto: SVT

Nya varningar för Barbiedrogen

Uppdaterad
Publicerad

Den ska göra dig kåt, brun och smal. Allt fler varnar nu för den så kallade barbiedrogen. Läkemedelsverket har sedan flera år polisanmält flera sajter som säljer preparatet – utan resultat. – Vi kan egentligen inte göra någonting, säger Per-Åke Sandvold, enhetschef på Läkemedelsverket.

Trots att Läkemedelsverket i flera år varnat för den så kallade barbiedrogen och polisanmält flera sajter på nätet som säljer drogen, så fortsätter försäljningen. Drogen är het bland bloggare och är lätt att få tag på. Men det är ingen som vet hur stort användandet är i Sverige.

– Bruket kan vara hur stort som helst, säger Mark Personne, överläkare på Giftinformationscentralen.

Svårt att stoppa

Enligt Giftinformationscentralen kommer det in ett tjugotal samtal varje år om drogen. De akuta biverkningarna är relativt harmlösa. Det rör sig om illamående, huvudvärk, svettningar och hjärtklappning. Men antalet samtal har ökat något på senare år. Från 17 samtal för två år sedan till 30 samtal förra året.

Läs mer: Sandra har injicerat Barbiedrogen i fyra år

Drogen är inte förbjuden att använda, men är inte laglig att sälja i Sverige, eftersom den inte är godkänd av Läkemedelsverket.

”Inte alls lätt”

Myndighetens möjlighet att få bort försäljningen på nätet är dock mycket små. Läkemedelsverket har hittills gjort sex polisanmälningar mot sajter på nätet. Fem av dem har lagts ner av polisen.

– Det är inte alls lätt, i och med att många av de här sajterna ligger utanför EU och där är det jättesvårt för oss att agera. Vi kan egentligen inte göra någonting, förklarar Per-Åke Sandvold, enhetschef på enheten för kontroll av läkemedelsprodukter och narkotika vid Läkemedelsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.