Familjen Touma från Syrien sökte desperat efter en bostad. Foto: SVT

Ökad handel med svarta bostadskontrakt

Uppdaterad
Publicerad

Handeln med svarta bostadskontrakt bland nyanlända är mer utbredd än vad Boverket tidigare känt till. Familjen Touma från Syrien sökte desperat efter en bostad och kunde tänka sig att nappa på nästan vad som helst.

Chamoun Touma och Aida Abo flydde till Göteborg med sina fem döttrar från kriget i Syrien för två år sedan. Väl här har de tvingats flytta mellan flera olika bostäder och för drygt åtta månader sedan blev de påkomna med att hyra en lägenhet utan tillstånd i andra hand och skulle bli utkastade. Där och då började en desperat jakt efter tak över huvudet.

– Om vi hade dött i kriget i Syrien så hade det inte varit konstigt. Men här finns en annan typ av dödlighet. När du inte kan sova mer än tre timmar per natt, ständigt är ledsen och dina barn är oroliga så bryts du ner. Vi har bytt ut oron i Syrien mot en annan typ av oro här, säger pappan, Chamoun Touma.

– Vi glömde att hälsa på folk vi mötte ute. Det första vi frågade alla vi såg var om de eller någon de kände hade en bostad att hyra ut, säger Aida Abo.

Värre än befarat

Enligt Boverket som på uppdrag av regeringen nu ser över de nyanländas bostadssituation, så är läget i Göteborg värre än befarat. De stora flyktingströmmarna de senaste åren har ökat belastningen på en redan ansträngd bostadsmarknad.

– Det är en kaotisk situation i vissa bostadsområden. Många vittnar om att handeln av svartkontrakt blir alltmer omfattande. Bostadsbolagen har inte längre koll på vilka som bor i deras lägenheter, säger Micael Nilsson, expert på bostadssociala frågor på Boverket.

– Det saknas incitament för de som hyr svart att larma för då blir de av med sina bostäder.

Familjen Touma berättar att det kan kosta uppemot 100 000 kronor att köpa sig till ett hyreskontrakt. Det är enligt dem ett allmänt känt faktum att det är på det viset. Och när man är desperat så överväger man det mesta.

– Vi hade kunnat ta vad som helst som dök upp, vi var ju tvungna att ta vägen någonstans innan vi skulle bli utkastade. Till och med svartkontrakt var aktuellt, säger Touma Chamoun.

Ångrar ni att ni flydde till Sverige?

– Ja, när det var som värst så ångrade vi oss. Barnen sa till pappa: ta oss tillbaka till Syrien, där har vi åtminstone vårt hus som vi kan bo i, säger Aida Abo.

Till kriget, alltså?

– Ja, det skulle vara bättre än att varje dag kastas runt mellan olika bostäder.

Dottern Beroula Touma fyller i:

– Ett så stort land som Sverige, som till ytan är större än Syrien flera gånger om, ändå kan man inte hitta en bostad här. Vi var så illa tilltygade att vi verkligen kände att vi hellre återvände till vårt hem. Visst, det är krig och då får vi dö där som alla andra.

Bara några dagar innan familjen skulle bli av med sin bostad och ställas inför en oviss framtid så ringed hyresvärden och gav ett positivt besked.

– Hon sa: Vi har en lägenhet till er. I samma område som ni bor idag. Jag trodde inte det var sant! säger han och skrattar.

Han tystnar. Sväljer.

– Det har varit en tuff tid, vi har mått dåligt och oroat oss.

En tår rinner ner för kinden men snart tittar ett litet leende fram igen.

– Vi är så otroligt tacksamma att det har löst sig och att hyresvärden ställde upp för oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.