Okänd man vid öppen balkong

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna boende en trappa upp i Göteborg sov med öppen balkongdörr och vaknade plötsligt av att en okänd man stod i dörrhålet. Kvinnan skrek och mannen försvann utan att kvinnan skadades eller något stals. Detta fenomen ökar under sommaren och polisen rekommenderar stängda balkongdörrar.

Det var strax innan klockan 06 under lördagsmorgonen som polisen larmades om det olaga intrånget. Efter att kvinnan skrikit hoppade den okände mannen ner till grannen och vidare ut mellan husen.

– Vi vill absolut inte skrämma upp alla som bor på första våningen, men det är en risk att sova med öppen balkongdörr eftersom man gör det lätt för en möjlig tjuv, förklarar polisens presstalesman Ulla Brehm i Göteborg för SVT Nyheter Väst.

Målet är oftast stöld

Enligt polisen ökar den här typen av incidenter under sommaren och det lättaste sättet att värja sig är genom att inte sova med öppen balkongdörr. Det är just stölder som är det vanligaste brottet vid den här typen av oväntade besök. Brehm menar att man inte behöver oroa sig om man bor högre upp, såvida det inte finns byggnadsställningar vid ens hus, eftersom det är det lättillgängliga brottet som lockar vid en öppen balkongdörr. Enligt henne rör det sig inte om några fasadklättrare som skulle göra sig omaket att klättra upp till exempelvis tredje våningen.

– Vill man sova med öppen balkongdörr och bor långt ner gör man klokast i att införskaffa en hasp eller annan låsanordning, menar Brehm.

Det olaga intrånget hos kvinnan under lördagsmorgonen kommer inte klaras upp eftersom inget konkret signalement kunde lämnas till polisen. Därför är det omöjligt för polisen att veta den okände mannens avsikter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.