Orust chockhöjer hamnavgift

Uppdaterad
Publicerad

Inför sommaren har Orust kommun kraftigt höjt gästhamnsavgiften i tre populära hamnarna. På Käringön befarar man nu att barnfamiljerna uteblir.

Tusentals båtgäster besöker varje år Orusts hamnar, och slitaget är stort. Men några pengar för att renovera finns inte. Därför fattade kommunen nyligen beslut om att höja gästhamnsavgiften på Käringön, Gullholmen och i Mollösund. Höjningen gäller under nio sommarveckor, från vecka 25 till 33. Och det är en kraftig höjning. För båtar under 10 meter var taxan i fjol 200 kronor. Nu blir den 300 kronor.

– Samtidigt har vi legat lägre än andra kommuner tidigare, så nu gör vi detta, för att att få balans i ekonomin när det gäller våra hamnar, säger Orusts kommunalråd Kerstin Gadde (S).

På Käringön är båtturisterna en viktig inkomstkälla, och under högsäsongen är de 120 båtplatserna i stort sett alltid upptagna. Nu befarar man dock att barnfamiljerna kommer att välja bort ön.

– Jag är själv seglare och minns ju själv hur det var att vara ute med tre barn och en skral semesterkassa, säger Gunnar Arwidson som representerar Käringöns företagarförening.  Ungdomsbåtarna med 5-10 killar ombord kommer däremot inte ha några problem att betala.

Kommunen vill utvärdera prishöjning

Men från kommunens sida tror man inte att höjningen kommer påverka barnfamiljerna.

– Det tror jag absolut inte, Käringön är en så attraktiv ö att folk kommer ändå, säger Kerstin Gadde. Men vi får väl utvärdera detta.

Gunnar Arwidson tror inte nödvändigtvis att det totala antalet båtgäster kommer att minska, men hävdar att barnfamiljerna spelar en särskild roll för ön.

– De handlar ju mycket i affären, köper glass och så vidare. Det är de intäkterna som gör att vi kan ha öppet affären året runt sen, säger Gunnar Arwidson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.