Ostindiefararen lägger till i Västra Frölunda

Uppdaterad
Publicerad

I sommar seglar ostindiefararen Göteborg på Vänern. Men redan nu finns en ostindiefarare i Dalsland – och den ska till Västra Frölunda.

Det är i Fengersfors, i norra Dalsland, som en kopia av ostindiefararen Göteborg nu växer fram. Det är ett lekskepp som har beställts av det kommunala bostadsbolaget Poseidon. I höst kommer skeppet att få sin hemmahamn på lekplatsen i bostadsområdet Gånglåten i Västra Frölunda.

”Skapa historia”

Skeppet är byggt helt och hållet i lärkträ, ett träslag som klarar väder och vind.

– Det tar cirka fyra månader att projektera och bygga ett sådant här skepp, säger formgivaren Lasse Jonsson.

Beställningen till det lilla snickeriet kom vid årsskiftet. Lasse Johansson tog sig genast an uppgiften med stort engagemang.

– Det kändes jättespännande att få vara med att skapa lite historia i ett typiskt miljonprogram som nu ska rustas upp.

Plats för fantasi

Hans tanke med miniatyrskeppet är att den som leker i det ska kunna låta fantasin flöda.

– Jag vill att man ska känna det som att man är ute och reser i vida världen, säger Lasse Jonsson.

Inuti kan man krypa runt, eller hitta en vrå att sitta och mysa i. Utanpå skeppet kommer man bland annat att kunna klättra i masterna. Lasse Jonssons förhoppning är att barnen ska kunna få utlopp för sina olika delar av deras personligheter när de leker på skeppet.

Lasse Jonsson tycker att det vore roligt om de bägge skeppen kunde mötas någonstans på vägen när lekskeppet med hjälp av lastbil gör sin jungfrufärd ner till Göteborg.

– Det vore en väldig märkvärdighet. Men en sådan extrem timing får vi se om det blir, säger han med ett skratt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.