Sverker Lundh befann sig ombord när Stena Jutlandica krockade med tankfartyg. Foto: SVT

Passageraren Sverker Lundh: ”Barn grät och skrek”

Uppdaterad
Publicerad

När passagerarfärjan i natt kolliderade med ett lastfartyg spred sig oron bland de som befann sig ombord. Den kraftiga stöten väckte så gott som alla, och ingen förstod först vad som hade hänt.

– Man var väldigt skärrad och började få bilder av Estonia och så vidare. Någonting hade hänt, det förstod man, berättar Sverker Lundh.

Under natten mot söndagen kolliderade en passagerarfärja och ett lastfartyg i farleden utanför Göteborg. Sverker Lundh befann sig med sin familj ombord på färjan.

Färjekollision utanför Göteborg

– Vi låg och sov, men jag vaknade och kände att det var något annorlunda som hände. Helt plötsligt small det bara. Det var en jättekraftig stött. Det kändes nästan som att hela färjan flyttades på något sätt. Det var ett kraftigt metalliskt ljud, säger Sverker Lundh.

”Bilder av Estonia”

Klockan var omkring halv tre på natten, och Sverker Lundh berättar hur de flesta passagerare snabbt kom upp ur sina sängar för att försöka förstå vad det var som hänt.

– Det blev stor uppståndelse. Vi var kanske 30 personer i den delen av färjan jag var i och alla rusade ju upp och tittade. Många barn började gråta och skrika. Min fru och min son vaknade. Vi funderade naturligtvis på vad som hade hänt. Man var väldigt skärrad och började få bilder av Estonia och så vidare. Någonting hade hänt, det förstod man.

”Hur skulle man ta sig ut?”

Oron över vad som kunde ha orsakat den stora stöten spred sig, innan passagerarna fick höra att en olycka hade skett.

– Rätt snart var det någon form av vaktpersonal som kunde berätta att vi hade krockat med en båt. Sedan dröjde det inte jättelänge innan de meddelade i högtalarna att vi hade krockat med ett tankfartyg och att vi tog in vatten, men att det inte var så mycket och att vi kunde gå med egen maskin till Göteborg, berättar Sverker Lundh.

 Vad tänkte du då?

– Jag hade min son på elva år där, och vi började fundera på säkerheten. Hur gör man? Var sitter flytvästar och livräddningsbåtar? Man började se sig omkring hur man skulle kunna ta sig ut. Det var bilder av Estonia jag fick.

Berömmer personalen

Men färjan kunde ta sig i hamn utan några vidare incidenter. Ingen av passagerarna eller besättningen skadades fysiskt i olyckan, och Sverker Lundh och hans familj kunde gå i land efter att färjan tagit sig in i Göteborg.

Efter den tryckta stämning som hade utbrutit ombord, vill Sverker Lundh i efterhand ge en eloge till besättningen för hur de hanterade passagerarnas oro.

– Det kanske dröjde lite väl länge innan de gick ut i högtalarsystemet, men sedan kom de ner. Det fanns befälspersonal som gick runt och kom ner och pratade med oss. Det kändes rätt lugnande när kapten hade pratat. Jag tycker de skötte sig ok.

”Kunde ha gått mycket värre”

Trots att resan slutade lyckligt har händelsen påverkat familjen. Sverker Lundh har också reflekterat över vilken tur alla ombord ändå hade tur i oturen.

– Min fru kommer aldrig mer att åka färja, säger hon. Man är chockad helt enkelt. Det kunde ha gått mycket, mycket värre. Nu hade vi säkert lite tur. Hade det varit någon annan vinkel i krocken kunde det här hålet ha kommit på något helt annat ställe och det hade kommit vatten, och då hade det gått illa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Färjekollision utanför Göteborg

Mer i ämnet