Skräpig industritomt irriterar

Uppdaterad
Publicerad

Ett industriområde med förfallna byggnader och enorma mängder plast har i många år skapat förtret i Gullspångs kommun. Att reda ut vem som ska städa upp har visat sig vara lättare sagt än gjort.

Det handlar om Fagerlids före detta sågverksområde utanför Hova. Här är det länge sedan det pågick någon verksamhet. Maskinerna och personalen är borta. Istället finns här bara plast, 7000 ton.

Problemen började för 10 år sedan. Företaget VEQ som köpt en del av området för att mellanlagra och återvinna plast skulle sälja verksamheten till det polska företaget Solagro. Solagro skrev på köpekontrakt men sökte aldrig lagfart. Sedan gick Solagro i konkurs, köptes upp och gick i konkurs igen och har sedan dess inte kunnat gå att få tag i. Under tiden har plasten blivit kvar och byggnaderna förfallit.

– Nu står vi där att vi inte vet vem den polske ägaren är och lagfaren ägare till fastigheten är fortfarande VEQ som köpte det 2001, säger Robert Skogh, miljöinspektör för Mariestad, Töreboda och Gullspångs kommuner.

”Det är katastrofalt”

Gullspångs kommun förbereder nu ett föreläggande om att VEQ ska städa upp området. Bertil Abrahamsson som är vd för VEQ hävdar dock att det är det polska företaget som har orsakat situationen och att det därmed borde vara upp till dem att åtgärda fastigheten.

– Det är katastrofalt. men det är ju inte vi som orsakat det. När vi lämnade ifrån oss fastigheten så var den i gott skick, säger han.

Bertil Abrahamsson tror dock att möjligheterna är så gott som obefintliga att någon av de polska aktörerna kommer att ta ansvar för situationen och tror snarare att det hela kommer att sluta med någon form av juridisk process.

Enligt miljöinspektör Robert Skogh finns risken det visar sig att tomten inte har någon ägare alls om VEQ lyckas bli av med sin lagfart. Vad som händer då är skrivet i stjärnorna.

– Det är en bra fråga. Det har vi inte funderat på än. Det är inte bara för kommunen att gå in och ta över och sanera för det handlar om mångmiljonbelopp, säger han.

Grannarna irriterade

För grannarna har skräptomten länge varit en nagel i ögat.

– Man vill gärna blunda när man åker förbi. Det ser ut som en soptipp, säger Tommy Nilsson som bor precis intill.

–Det man grunnat på är ju om det ligger något som kan ta sig ner i grundvattnet. Det är inget vi fått några indikationer på än men man vet ju aldrig, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.