Polis omhändertog supportrar

Uppdaterad
Publicerad

Det var stökigt på stan både före och efter matchen mellan Blåvitt och polska Slask Wroclaw. Totalt greps eller omhändetogs 46 personer. Två poliser har skadats.

Det var omkring 15.30 på torsdagseftermiddagen som supportrar rusade mot varandra på avenyn i Göteborg.

– Det var kaos. Det flög stolar och bengaler kastades, säger ögonvittnet Sebastian Laneby till SVT Nyheter Väst.

Två poliser har skadats i tumultet. En har fått ett slag i nacken och en har fått skärsår i ansiktet efter en krossad flaska.

– Det rör sig om lättare skador, säger polisens presstalesman Christer Fuxborg.

Blåvittsupportrar hade samlats på John Scotts pub när ett antal motståndarsupportrar dök upp utanför, uppger vittnen för SVT.

– Jag såg inte att någon slogs utan det var mest när poliserna kom dit som de började bråka med polisen, säger Sebastian Laneby.

Högriskmatch i Europa League

Situationen lugnade ner sig, men strax efter 18 skedde ännu en rusning, nära Ullevi. Ingen greps där. Men polisen har omhändertagit 33 och gripit 13.

– De 13 försökte fly i bilar från platsen. De greps och misstänks för försök till våldsamt upplopp, säger Fuxborg.

De omhändertagna är omhändertagna med stöd av ordningslagen. Samtliga gripna och omhändertagna är enligt polisen polska supportrar.

Inför Uefa Europa League-matchen mellan IFK Göteborg och polska Slask Wroclaw som spelas klockan 19.00 ikväll har polisen haft kontakt med polsk polis och gjort en riskanalys.

– Det är definitivt en högriskmatch, säger Christer Fuxborg.

Fortsatte på kvällen

Även efter matchen fortsatte oroligheterna. En IFK supporter avvisades från Sten Stureplatsen.

Och klockan 21.27 gjorde några supportrar från Blåvitt ännu en rusning mot området där de polska supportrarna hade sina fordon parkerade. Det förekom då stenkastning mot poliser, men ingen kom till skada. Efteråt återvände supportrarna mot Kungsportsavenyn.

Åtta anhållna

På fredagsmorgonen uppger polisen att åtta polska supportrar sitter anhållna.

– De är misstänkta för våldsamt upplopp, alternativt våld och hot mot tjänsteman, säger Ulla Brehm, polisens presstalesman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.